nieuws

Jeneverglaasjes

Horeca

Een wedstrijd werd op touw gezet om een glas te ontwerpen dat het bekende ‘tulpglas’ of ‘kelkje’ moet vervangen. Het moest bovendien een eigentijds exemplaar zijn, waarmee jongelui gezien willen worden in het café.De ontwerpers van de Eindhovense Design Academy kwamen met zóveel ideeën dat uiteindelijk twee glaasjes bestempeld werden als hét jeneverglas van de […]

Jeneverglaasjes

Een wedstrijd werd op touw gezet om een glas te ontwerpen dat het bekende ‘tulpglas’ of ‘kelkje’ moet vervangen. Het moest bovendien een eigentijds exemplaar zijn, waarmee jongelui gezien willen worden in het café.
De ontwerpers van de Eindhovense Design Academy kwamen met zóveel ideeën dat uiteindelijk twee glaasjes bestempeld werden als hét jeneverglas van de nieuwe eeuw. Een exemplaar voor de horeca en een voor het thuisgebruik.
Toya Verberne ontwierp het winnende horecaglas, waarin het ‘oude’ tulpglas te herkennen is. ‘Het is een glas van nu, een glas van de toekomst. Mooi en sympathiek. Bruikbaar en functioneel’, aldus juryvoorzitter en ontwerper Jan des Bouvrie. Het glas doet denken aan een mini-vaasje, waarin 35 cc jenever past, exact evenveel als in het tulpglaasje.
De eerste prijs voor het jeneverglas voor thuisgebruik kreeg Rebecca Wijsbeek. Zij maakte een soort glaskopje met afgeplatte kant, dat zowel kan liggen als op het voetje kan staan. Er kan uit gedronken worden als het glas plat in de hand ligt. Staand op het voetje passen er meer naast elkaar in de kast.
De nieuwe borrelglaasjes passen in het credo van het Genevergenootschap ‘de kunst van het genieten’. De officiële presentatie vond eind maart plaats in gedistilleerdmuseum De Gekroonde Brandersketel te Schiedam. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de glaasjes in productie genomen worden.
Voor informatie: Gedistilleerdmuseum De Gekroonde Brandersketel, Schiedam. Tel. (010) 426 12 91.

Reageer op dit artikel