nieuws

Jongeren verplicht naar leeftijd vragen

Horeca

Pas als de drie gasten hebben afgerekend maken ze zich kenbaar als ambtenaren van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Zittend aan de bar van grand café Dixie in Amstelveen hebben ze naar eigen zeggen geconstateerd dat er drank en sigaretten zijn verkocht aan jongeren onder de 16. Eigenaar Hans Gort krijgt een proces verbaal.

‘We gingen even naar mijn kantoor waar ik vroeg of ze zelf de leeftijden hadden gecontroleerd? Dat hadden ze niet. Twee van hen zijn met een personeelslid naar beneden gegaan en hebben navraag gedaan.’ De jongeren blijken oud genoeg. ‘Het ging om vaste gasten. Die hoef ik toch niet iedere keer om een leeftijdsbewijs vragen?’ Fout. ‘Iedere ondernemer is verplicht jongeren naar de leeftijd te vragen’, luidt de argumentatie van de VWA. Het proces-verbaal blijft staan. Gort: ‘Regelgeving is prima. Controles vind ik ook oké. Maar dit is niet uitvoerbaar. Wij kennen onze gasten. Weten hoe oud ze zijn. Nieuwe gasten vragen we altijd om een leeftijdsbewijs.’

‘Onmiskenbaar ouder’
De strengere controle op het verstrekken van alcohol en tabak aan minderjarigen is een uitvloeisel van de nieuwe Drank- en Horecawet. Sinds 1 januari 2002 zijn er teams op pad die in de horeca controles uitvoeren. De sancties voor de horeca bij overtreding van de wet zijn duidelijk, zegt de VWA. Er kunnen boetes opgelegd worden. Een verbod op de alcoholverkoop of, in het uiterste geval, kan de gemeente verzocht worden de vergunning in te trekken.

Café-eigenaar Gort heeft de zaak inmiddels aanhangig gemaakt bij lokale bestuurders en brancheorganisaties als KHN en het Horeca Branche Instituut. Rob Eichholtz van het HBI denkt dat de wetgever op zoek is naar jurisprudentie. ‘Het gaat hier echt om uitleg van de wet. Er hoeft niet naar een leeftijdbewijs te worden gevraagd als de persoon onmiskenbaar ouder is dan de minimum leeftijd waarop er drank of tabak gekocht mag worden. Het begrip ‘onmiskenbaar’ maakt het lastig. Voor de ondernemer en de VWA. Daarom ook wordt er denk ik aangestuurd op een gerechtelijke uitspraak.’

Dit najaar weten zowel Eichholtz als Gort meer. ‘Of er volgt een schikkingsvoorstel, anders moet ik voorkomen.’ Gort rekent op het laatste. Desondanks hoopt hij van proces verbaal af te komen. ‘Ik heb niets fout gedaan. Het is raar dat je dan toch het risico loopt een strafbaar feit achter je naam te krijgen?’

Reageer op dit artikel