nieuws

Jongeren vieren minder vakantie in eigen land

Horeca

De Nederlandse jeugd gaat steeds minder op vakantie in eigen land. Toerisme Recreatie Nederland (TRN) heeft het gedrag van jongeren van 15 tot 24 jaar onder de loep genomen. Volgens TRN vertrekt de jeugd liever naar het buitenland voor vakantie.

’Het buitenland is dichterbij gekomen. Het is tegenwoordig veel goedkoper om vakantie te vieren in Spanje dan pakweg tien jaar geleden. Bovendien heeft de jeugd nu meer te besteden door allerlei bijbaantjes’, aldus een woordvoerder van TRN woensdag 29 mei. Vorig jaar hebben zo’n 500.000 jongeren hun vakantie in Nederland doorgebracht. Dat waren er in 1990 nog 850.000. ‘Dat we te maken hebben met een dalende trend is wel duidelijk.’ Daarbij wijst TRN vooral naar de aantallen jongeren aan Nederlandse kust en de Wadden: vorig jaar 150.000, tegen 260.000 in 1990. Volgens hem zijn deze cijfers belangrijk, omdat de jeugd de kustgebieden vaker zelfstandig bezoekt.

Daarbij moet volgens de zegsman ook wel bedacht worden dat Nederland simpelweg minder jongeren telt. ‘Sinds 1990 is hun aantal aanzienlijk gedaald en wel van zo’n 2,4 miljoen naar 1,9 miljoen.’

Het bezoek aan het buitenland is ongeveer gelijk gebleven. Trokken vorig jaar bijna 1,4 miljoen jongeren de grens over voor hun vakantie, in 1990 waren dat er nog ruim 1,4 miljoen. Naar de Middellandse-Zeegebieden is het aantal jeugdige bezoekers wel gestegen van 390.000 naar 510.000.

Voorzitter P. Smit van de Federatie van Wadden-VVV’s zegt de trend wel te herkennen. ‘Het is ook logisch als je je bedenkt dat je tegenwoordig voor hetzelfde geld een week kan doorbrengen aan de Spaanse kust als op Ameland of Terschelling.’

Volgens Smit heeft ook nog maar 20 procent van de campings op de Wadden een speciaal jongerenterrein. Zo’n tien jaar geleden hield volgens hem bijna elke campinghouder wel een terrein vrij voor de jeugd. ’Een stuk met zes tentjes en honderd bierkratten zie je hier niet meer zoveel. Daarvoor gaan ze nu naar de Spaanse Costa del Sol waar je langs de boulevard van disco naar disco kan rollen.’

Reageer op dit artikel