nieuws

Jumbo test nachtbelevering winkels

Horeca

VEGHEL – Jumbo gaat als eerste Nederlandse supermarktketen zijn supermarkten in het holst van de nacht beleveren met kruidenierswaren en vers. Het supermarktbedrijf neemt geluidsremmende maatregelen aan vrachtwagens en rolcontainers om overlast voor de omwonenden van supermarkten te verminderen.

Jumbo test nachtbelevering winkels

Dat bevestigt transportmanager Hans van der Doelen van Jumbo in het Algemeen Dagblad. De Veghelse keten start in mei een drie maanden durende proef met stille vrachtwagens in Tilburg, die buiten de vastgestelde laad- en lostijden hun werk doen. Jumbo beschikt in Tilburg over vijf vestigingen. Daarmee is de Brabantse stad de plaats met het grootste aantal Jumbo’s in Nederland.

Jumbo hoopt dat de overheid bij een succesvol verloop van de proef op landelijk niveau de laad- en lostijden wil verruimen. ‘We zitten nu allemaal op hetzelfde tijdstip op de weg. Als je de venstertijden verruimt, kan je een gigantische spreiding van verkeer én veel meer veiligheid creëren’, aldus Van der Doelen.

Geluidsdempend materiaal
De speciale vrachtwagens van Jumbo zijn uitgevoerd met (koel)motoren, laadkleppen en vloeren die minder lawaai maken door andere materialen en technieken te gebruiken en de rolcontainers zijn voorzien van speciale wieltjes. ‘Bij laden en lossen heb je het snel over tachtig tot negentig decibel, onze trailers blijven onder de zestig decibel.’

Voordeel van het ’s nachts beleveren van winkels is een vergroting van de verkeersveiligheid in de binnensteden. Op jaarbasis zou de invoering tintallen verkeersdoden en gewonden kunnen schelen, wordt het aantal files verminderd en neemt de luchtvervuiling af, zo blijkt uit onderzoek van Buck Consultants.

AH en Sligro
Jumbo is niet de enige supermarktketen die investeert in het zogenaamde fluistermaterieel. Onder meer Albert Heijn en Sligro hebben al voor tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in vrachtwagens en rolcontainers die minder geluidsoverlast veroorzaken. Jumbo is echter de eerste supermarktketen die zijn winkels ’s nachts gaat voorzien van vracht.

Reageer op dit artikel