nieuws

Kamer tegen rookverbod voor coffeeshops

Horeca

Een meerderheid van de Tweede Kamer van PvdA, SP, VVD en GroenLinks vindt dat een eventueel rookverbod voor de horeca niet moet gelden voor coffeeshops. Volgens coalitiepartij PvdA moet CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid de coffeeshops uit zijn plannen voor een rookverbod schrappen.

Kamer tegen rookverbod voor coffeeshops

‘Anders dreigt een fundamentele wijziging van het softdrugsbeleid. Mensen gaan naar coffeeshops om te roken, ofwel om te blowen. De bedoeling is juist om daarmee de overlast te beperken’, aldus PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. SP-Kamerlid Agnes Kant heeft al eerder een motie ingediend om de coffeeshops buiten het stappenplan te houden dat de horeca (deels) rookvrij moet maken. ‘Die motie is ook aangenomen en dat stappenplan loopt nog steeds (tot 2009)’, aldus Kant.

Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks wil nu met spoed in debat met Klink. Volgens Vendrik probeert het CDA het tabaksverbod te misbruiken om van de coffeeshops af te komen en staat ‘het fundament van het Nederlandse softdrugsbeleid’ op het spel. ‘Het idee is juist dat je in coffeeshops je spul haalt en het ter plekke oprookt. Als dat niet meer kan, gaat het weer terug naar het illegale circuit. Dat is precies wat we niet willen.’

De VVD is sowieso tegen het algehele rookverbod in de horeca, dat Klink binnen een jaar wil invoeren. ‘Maar een tabaksverbod voor een rooklokaal, zo kun je een coffeeshop toch wel noemen, is tamelijk absurd. Dat is net zoiets als een alcoholverbod voor een kroeg” aldus Edith Schippers van de VVD.

Een woordvoerder van minister Klink zegt dat de bewindspersoon zich nog niet heeft uitgesproken over de reikwijdte van een rookverbod. Hij wacht eerste de tweede evaluatie van het stappenplan af, die voor dit voorjaar gepland staat. Na overleg met de sector neemt Klink nog voor de zomer een besluit over een rookverbod.

Zie ook:

» Horeca verenigt zich tegen rookverbod

Reageer op dit artikel