nieuws

Kamer wil nog geen rookverbod

Horeca

De horeca moet beter haar best doen om rookvrije zones in te richten voor gasten en personeel. Maar de Tweede Kamer wil vooralsnog geen wettelijk rookverbod in cafés en restaurants zoals antirookclub Clean Air Now (CAN) wil.

Kamer wil nog geen rookverbod

Dat meldt De Volkskrant. Uit onderzoek van CAN blijkt dat cafés, restaurants, cafetaria’s en ijssalons de afspraken met het kabinet, vastgelegd in een stappenplan, om rookvrije ruimtes in te richten aan hun laars lappen. Slechts 11 procent zou een rookvrij ruimte hebben, terwijl het er 40 procent moet zijn volgens het stappenplan.

PvdA, VVD, SP en D’66 willen eerst een onderzoek van minister Hoogervorst van Volksgezondheid afwachten voordat zij tot hardere maatregelen besluiten. ‘De afspraken met Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zijn niet vrijblijvend’, waarschuwt VVD-kamerlid Schippers.

Schippers: ‘Als ze niet worden nagekomen, moet er meer druk op de ketel komen. Maar geen wettelijke ingrepen’. Ook D’66-lid Van der Ham wil geen wettelijke maatregelen. ‘Wij staan niet zo fundamentalistisch in deze zaak’, aldus Van der Ham, die wel vindt dat de duimschroeven moeten worden aangedraaid.

Meer weten over het stappenplan roken? Bekijk hier ons uitgebreide dossier

Reageer op dit artikel