nieuws

Kaviaar voor exclusieve horeca onderschept

Horeca

De douane op Schiphol heeft een enorme partij kaviaar onderschept. Het gaat om een partij van ruim 1600 kilo. De kaviaar was bestemd voor hotels en cruiseschepen. De delicatesse ligt voorlopig opgeslagen in een koelcel op de luchthaven.

Kaviaar voor exclusieve horeca onderschept

De partij was afkomstig uit de vroegere sovjetrepubliek Kazachstan en bestemd voor Duitsland. De Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw vermoedt dat de kaviaar niet legaal is, maar gestroopt in de Kaspische Zee, aldus een woordvoerster.

De douane op Schiphol trof de partij, bestaande uit twee zendingen, aan en besloot het transport stop te zetten. Bij onderzoek samen met de AID kwamen zo veel onduidelijkheden in de documenten aan het licht, dat de dienst in overleg met het Openbaar Ministerie in Haarlem besloot de kaviaar in beslag te nemen.

Zolang het onderzoek nog loopt, is de kaviaar of gezouten kuit, wellicht het bekendste hapje van de Russische keuken, veilig koud opgeborgen. Het lot van de partij is onbekend. ‘Dat is aan de officier van justitie. Hij kan beslissen om de kaviaar te vernietigen’, aldus de AID-woordvoerster. Tegen twee handelaren uit Kazachstan en Duitsland is proces-verbaal opgemaakt.

Kaviaar is afkomstig uit de steur, die beschermd is omdat hij wordt bedreigd door overbevissing en stroperij door ‘kaviaarpiraten’. De Russische autoriteiten hebben sinds eind 2003 al geen uitvoervergunningen meer verstrekt. De partij op Schiphol, niet van de allerfijnste beloega-kwaliteit, was verpakt in blikjes van 500 gram en 1,8 kilo en bestemd voor hotels en cruiseschepen.

Reageer op dit artikel