nieuws

KHN betreurt vertrek FNV uit HorecaVakPunt

Horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt het jammer te vinden dat FNV Horeca uit HorecaVakPunt is gestapt. De branchevereniging laat weten de inbreng van de vakbond in dit project zeer te hebben gewaardeerd.

KHN betreurt vertrek FNV uit HorecaVakPunt

Dat laat KHN in een zojuist uitgebrachte reactie weten. Donderdag liet FNV Horecabond weten uit HorecaVakPunt te stappen omdat volgens hen zowel KHN als de beroepsverenigingen geen norm willen stellen aan de arbeidstijden voor HorecaVakPunt-leerlingen.

KHN laat in een reactie weten dat goede arbeidsvoorwaarden en omstandigheden voor de leerlingen belangrijk zijn en dat leerbedrijven die zich niet aan de cao houden niet kunnen aansluiten bij HorecaVakPunt.

Maar nieuwe afspraken over arbeidsvoorwaarden voor leerlingen, zoals FNV die wilde maken, zijn volgens KHN een zaak van sociale partners aan de cao-onderhandelingstafel. Begin 2012 vinden weer cao-onderhandelingen plaats, stelt KHN.

FNV kwam tot het besluit uit HorecaVakPunt te stappen omdat het vindt dat de positie van de leerling centraal moet staan. ‘Fatsoenlijke arbeidstijden met als norm 38 uur per week, bestaande uit een schooldag en werkdagen van acht uur. Daarnaast mag een leerling eenmaal per maand een weekend vrij zijn als daar om gevraagd wordt’, aldus een woordvoerder van FNV.

KHN hoopt dat FNV daarna weer aansluit bij HorecaVakPunt. In HorecaVakPunt geven bedrijfsleven en onderwijsinstellingen in nauwe samenwerking met elkaar invulling aan praktijkonderwijs voor leerlingen. HorecaVakPunt is een initiatief van het Koksgilde, Gastvrijheidsgilde, KHN, FNV Horeca, CNV Vakmensen, De Unie, Kenwerk en SVH.

Reageer op dit artikel