nieuws

KHN hekelt willekeur gemeentes bij verstrekking vergunningen

Horeca

De afgelopen twee jaar zijn de gemeentelijke kosten voor horecagerelateerde vergunningen met gemiddeld 23 procent verhoogd. De volstrekte willekeur in tarieven is directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) een doorn in het oog. ‘Aan de autonomie van gemeenten moeten grenzen worden gesteld. Kan de gemeente Duiven bijvoorbeeld uitleggen waarom bij hen de vergunningen bijna € 2.000,- kosten en een paar kilometer verderop in Beuningen slechts € 297,-?

KHN hekelt willekeur gemeentes bij verstrekking vergunningen

Het bedrijfschap Horeca en Catering heeft in opdracht van KHN een tweejaarlijks onderzoek uitgevoerd naar de prijsontwikkeling van gemeentelijke leges. Hieruit blijkt dat er tussen gemeenten verschillende tarieven worden gehanteerd. Horecagerelateerde vergunningen (Drank- en Horecawet-, exploitatie-, terras- en gebruiksvergunning) kosten gemiddeld € 708,- aan leges. Een stijging van 23 procent ten opzichte van de € 574,- in 2002.

Het aantal uren om vergunningen af te geven, is volgens het onderzoek net als bij de vorige meting veel te hoog en te verschillend. Om een Drank- en Horecawetvergunning te krijgen zijn ambtenaren in Zevenhuizen-Moerkapelle veertig uur aan het werk, terwijl dit in Sneek, Coevorden en Bellingwedde slechts één uur kost. De grote verschillen zijn niet te verklaren.

‘De lokale lasten stijgen ieder jaar forser dan de inflatie’, stelt Claes. ‘De grote verschillen in tarieven zijn niet te verklaren. De willekeur lijkt te regeren en dat hebben we minister Remkes van Binnenlandse Zaken dan ook per brief medegedeeld. Dit kan begrijpelijkerwijs niet zo doorgaan.’

Reageer op dit artikel