nieuws

KHN zet aan tot illegale praktijken

Horeca

De muziek die Koninklijk Horeca Nederland (KHN) via de website www.hospitalitymusic.nl aanbiedt, is illegaal. Dat zegt een verbolgen Buma/Stemra na eigen onderzoek over het schenden van de Auteurswet. KHN meldt in een reactie dat ‘wellicht enkele van de 5.000 nummers discutabel zijn’.

KHN zet aan tot illegale praktijken

En zo is het modder gooien tussen KHN en muziekrechtenorganistie Buma/Stemra weer flink opgelaaid. Buma/Stemra kwam gisteren met de resultaten van een onderzoek naar Hospitality Music, een omvangrijke database waar KHN-leden rechtenvrije muziek kunnen downloaden. De bevinden van Buma/Stemra liegen er niet om, evenals de toelichting.

‘KHN zet haar leden aan tot illegale praktijken. Hospitality Music zou rechtenvrij zijn, maar onderzoek toont aan dat dit niet klopt. Het is te betreuren dat een belangenorganisatie goede sier maakt richting haar leden met een product dat illegaal is. Het is triest dat KHN publiekelijk blijft volharden in het succes van dit initiatief, terwijl zij al lange tijd bekend is met de onrechtmatigheid van de site. KHN maakt de vergoeding aan muziekauteurs middelpunt van een hetze.’

Facturen voldoen

De snoeiharde kritiek komt uit de mond van Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra. Vervoord claimt dat de kosten die gemaakt zijn om Hospitality Music te toetsen aan de Auteurswet worden verhaald op KHN. Horecaondernemers die inmiddels muziek hebben afgenomen van Hospitality Music moeten alsnog de facturen aan Buma/Stemra voldoen, zegt Vervoord.

KHN laat in een reactie weten dat het bestrijdt dat de rechtenvrije muziek illegaal is. ‘Wellicht dat enkele van de 5.000 nummers discutabel zijn. De website www.hospitalitymusic.nl is niet uit de lucht gehaald. Uit de reactie van Buma/Stemra blijkt hoe zeer die organisatie in de maag zit met rechtenvrije muziek. De organisatie moet niet de gebruikers van de muziek aanspreken, maar hun eigen artiesten die blijkbaar wel rechtenvrij willen produceren’, aldus KHN.

Eerdere berichten over dit onderwerp

Buma/Stemra overweegt rechtszaak(16-01-2006)

Rechtenvrije muziek hit in horeca(11-01-2006)

‘KHN biedt leden oude muziek aan’(14-10-2005)

KHN zegt contract met Buma/Stemra op(16-08-2005)

Reageer op dit artikel