nieuws

Koffiedrinken goed tegen jicht

Horeca

Mannen die ten minste zes koppen koffie per dag drinken, hebben 60 procent minder kans op de pijnlijke gewrichtsaandoening jicht.

Koffiedrinken goed tegen jicht

Dit blijkt uit Amerikaans/Canadees onderzoek onder 45.000 mannen van boven de veertig, de risicogroep. Jicht treft voornamelijk mannen, en manifesteert zich pas op latere leeftijd.

De groep werd twaalf jaar lang gevolgd. In die periode hielden ze er voor de studie bepaalde leefgewoonten op na in onder andere eet- en drinkgedrag, schrijft De Telegraaf.

Bij aanvang van het onderzoek had geen van hen jicht, tijdens de voortgang werd bij ruim 750 mannen de erfelijke en zeer pijnlijke aandoening vastgesteld.

De mannen die gemiddeld vier koppen koffie of meer per dag dronken, bleken veel minder kans op jicht te hebben. Bij vier koppen was dat al 40 procent, bij zes koppen liep dat op tot een risicovermindering van bijna 60 procent.

Het effect bleek het grootst bij gewone koffie, maar cafeïnevrije koffie werkt ook. Thee en cola, waar ook cafeïne in zit, hadden volgens de onderzoekers geen invloed.

Reageer op dit artikel