nieuws

Kon.Concertgebouworkest verzorgt slotconcert Amsterdamse Uitmarkt

Horeca

Na een afwezigheid van elf jaar zal het Koninklijk Concertgebouworkest in augustus weer het slotconcert verzorgen van de Uitmarkt in Amsterdam. Onder leiding van chef-dirigent Mariss Jansons zal het orkest het culturele evenement afsluiten met de 1e symfonie van Mahler, maakte de organisatie van de Uitmarkt woensdag bekend.

De Uitmarkt zal van 25 tot en met 27 augustus plaatsvinden in de hoofdstad. Na jaren op en rond het Museumplein te hebben gebivakkeerd, keert het gratis toegankelijke festival na zes jaar terug in de Amsterdamse binnenstad. Op de Dam, de Nieuwmarkt en op het water langs de Amstel komen drie grote buitenpodia. Vrijwel alle in de binnenstad aanwezige theaters openen hun deuren voor het publiek.

Nieuw is de deelname van een groot aantal musea in het centrum van Amsterdam, waaronder De Nieuwe Kerk, het Amsterdams Historisch Museum, het Rembrandthuis, de Hermitage, het Joods Historisch Museum en de Beurs van Berlage. Tijdens het evenement halveren deze musea de toegangsprijs.

De publieke omroepen zullen alle drie de dagen programma-onderdelen uitzenden, waaronder het slotconcert. Ook het openingsprogramma op vrijdagavond en een musicalprogramma op zaterdagavond zijn op tv te zien. De afgelopen jaren werd alleen de opening uitgezonden, met elk jaar stijgende kijkcijfers.
De Uitmarkt in Amsterdam geldt als de opening van het nieuwe culturele seizoen. Talloze artiesten, gezelschappen en culturele instellingen presenteren zich aan het publiek. Vorig jaar trok het festival een half miljoen bezoekers. Het evenement verlaat de Amsterdamse binnenstad in 2007 mogelijk alweer, om dan neer te strijken aan de Oostelijke Handelskade langs het IJ.

Reageer op dit artikel