nieuws

Kooistra wil bedrijfsconstructie veranderen

Horeca

Sjoerd Kooistra wil aandeelhouder worden van de besloten vennootschappen waarmee hij een aantal horecazaken in Amsterdam exploiteert. Dat heeft de horecamagnaat de gemeente Amsterdam in een brief laten weten. De gemeente dreigde Kooistra niet langer exploitatievergunningen te verstrekken omdat hij zou sjoemelen met faillissementen van zijn zaken.

Kooistra wil bedrijfsconstructie veranderen

Kooistra verpacht zijn zaken. Als zijn huurders failliet gaan, is op Kooistra niets te verhalen. De Belastingdienst en andere schuldeisers kunnen fluiten naar hun geld, omdat na het faillissement slechts een lege BV achterblijft. Door zelf aandeelhouder te worden, kan Kooistra persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Burgemeester Cohen is blij met de toezegging van Kooistra. Wel laat zijn woordvoerster weten dat de gemeente per vergunningaanvraag de bedrijfsconstructie zal bekijken en beoordelen of de vergunning wordt verstrekt. Een dergelijke vergunning moet eens in de zoveel tijd opnieuw worden aangevraagd. Zo houdt de gemeente grip op Kooistra.

De horecamagnaat heeft vele cafés en restaurants in vooral Amsterdam en Groningen. Sommige van die zaken gaan om de haverklap failliet. De gemeente Amsterdam onderzocht de gang van zaken na het faillissement van het beroemde visrestaurant de Oesterbar aan het Leidseplein. Personeel zei dat de ondernemer het restaurant doelbewust op de fles liet gaan.

Het onderzoeksteam ontdekte inderdaad een patroon in de manier waarop zaken van Kooistra failliet gaan. Verscheidene horecazaken gaan vaak als bundel over van de ene naar de andere BV. Soms blijft een van de horecazaken, zoals bij de Oesterbar, achter in de leeggehaalde BV. De leeggehaalde BV gaat daarna failliet en de schuldeisers blijven met lege handen achter. Ook de gemeente Groningen bekijkt of Kooistra met behulp van het Amsterdamse onderzoek kan worden aangepakt.

Reageer op dit artikel