nieuws

Kweektong binnenkort voorhanden

Horeca

Na de malaise waar tong de afgelopen jaren mee te maken kreeg, is er nu misschien toch een lichtpuntje. Andries Kamstra van het RIVO (Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek) slaagde erin tong op kleine schaal te kweken.

Kweektong binnenkort voorhanden

Vooralsnog mislukte iedere poging om tong in kweekvijvers groot te brengen. De reden lag in het voeren. De dieren zijn erg kieskeurig en willen geen droogvoer. Kamstra vond een combinatie van hoogwaardig voer dat de dieren wél accepteren; met meer ‘smakelijke’ eiwitten erin. Dat dat nu pas is ontdekt, heeft te maken met nieuwe ontwikkelingen in de voedertechnologie. Die maken het mogelijk precieze hoeveelheden af te stemmen.Kamstra hoopt met deze ontdekking een grootschalige productie op te starten van zo’n 2000 ton tong per jaar. In totaal ongeveer tien procent van het totale quotum dat jaarlijks uit de Noordzee mag worden gevangen. Hiervoor startte hij een bedrijf onder de naam Solea op, dat bassins gaat aanleggen in samenwerking met grote investeerders als Noordzee Breskens, United Fish Auctions en Zeehavens IJmuiden. Binnen een jaar verwacht de onderzoeker volwassen kweektong aan groothandels te kunnen leveren.

Zeewater
Kamstra: ‘We hebben het geluk dat we al over ‘oudere’ tongen beschikken die volop eitjes leveren. Tong heeft zeer warm water nodig, zo’n 20°C. We ontwikkelden een recyclingsysteem waardoor hetzelfde water, gefilterd, opnieuw kan worden gebruikt. Steeds vers zeewater verwarmen is immers veel te duur.’Momenteel wordt in de haven van IJmuiden een kas van 500 m2 gebouwd. Het is nog niet zeker of de tong in groten getale wil gedijen, maar daarin heeft Kamstra het volste vertrouwen.De prijs van kweektong zal ongeveer hetzelfde zijn als die van wilde tong, schat Kamstra. ‘De smaak is in ieder geval hetzelfde. Dat heeft ons proefpanel blind getest. Het is een populaire restaurantvis en met de dalende tongvangsten is er een grote behoefte aan aanvoer, gekweekt of wild.’

Reageer op dit artikel