nieuws

Legionellabacterie ontdekt in Hotel Okura

Horeca

In Hotel Okura in Amsterdam is de gevreesde legionellabacterie ontdekt. Een groot deel van het bekende hotel is dicht. Het is na het Amstel Hotel vorig jaar oktober het tweede door legionella getroffen vijfsterrenhotel in korte tijd.

Legionellabacterie ontdekt in Hotel Okura

Tien van de 23 verdiepingen van het Amsterdamse Hotel Okura zijn niet beschikbaar, omdat er een verhoogd gehalte van de legionellabacterie is ontdekt in de waterleiding. Dit bleek dinsdag tijdens een reguliere controle.

De leidingen zijn woensdag doorgespoeld en zaterdag hoopt het hotel de verdiepingen weer in gebruik te nemen, zo vertelde algemeen directeur Marcel van Aelst van het hotel donderdag.

Hoewel het verhoogde bacteriegehalte slechts in het koudwatersysteem van acht kamers is geconstateerd, neemt het hotel geen risico’s en zijn tien verdiepingen buiten gebruik. Okura heeft door deze strop – door Sail is het extra druk in de hoofdstad – een deel van zijn reserveringen moeten afzeggen. Het hotel heeft gasten of elders in het hotel ondergebracht of naar andere hotels doorverwezen. Het restaurant en de zalen van Okura ondervinden verder geen hinder van de besmetting.

Algemeen directeur Marcel van Aelst laat in Het Parool weten dat in slechts acht kamers in het koudwatersysteem een verhoogde bacteriegehalte is geconstateerd. ‘In principe konden we veel kamers nog wel gebruiken, maar dan mochten de gasten bijvoorbeeld niet meer douchen. Dat kun je misschien maken in een jeugdherberg, maar niet hier’, aldus Van Aelst.

Vorig jaar oktober werd de Amsterdamse hotelwereld opgeschrikt door een besmetting bij het luxueuze Amstel Hotel. Het InterContinental Amstel Hotel liet na de dramatische gebeurtenis snel een geavanceerd filtratiesysteem plaatsen, om zo de kans op herhaling te voorkomen. De gevreesde bacterie kan de levensbedreigende veteranenziekte veroorzaken.

Enkele tips om de kans op een legionella-uitbraak te verkleinen:

  • Zorg voor een goed thermisch beheer van het water. Houd koud water maximaal 25 graden Celsius en warm water minimaal 60 graden Celsius.
  • Laat regelmatig de leidingen doorspoelen.
  • Wees terughoudend met alternatieve producten die worden aangeboden. Het ministerie van VROM onderzoekt deze alternatieven en geeft medio 2006 hierover meer duidelijkheid.
  • Laat twee keer per jaar het water bemonsteren en analyseren. Dit is verplicht en valt samen met het uitvoeren van een verplichte risicoanalyse.
  • Reageer op dit artikel