nieuws

Legionellahotels binnenkort op website

Horeca

Europese hotels, campings en vakantieappartementen die een legionellabesmetting niet snel en effectief aanpakken, komen eind dit jaar met naam en toenaam op een centrale website te staan. Dat hebben de gezondheidsdiensten aangesloten bij de Europese werkgroep tegen legionella-infecties (EWGLI) onlangs op een conferentie in Bilthoven afgesproken.

Nederland begon een jaar geleden met het openbaar maken van de namen van vakantieaccomodaties waar legionellabesmetting niet adequaat werd aangepakt. De Nederlandse aanpak werd echter vooral door de Zuid-Europese landen niet in dank afgenomen. Zij weigerden het Nederlandse voorbeeld te volgen. Dat verzet is nu gebroken, meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Tijdens de conferentie is afgesproken dat gezondheidsdiensten een vermoeden van een legionellabesmetting binnen twee weken aan de EWGLI melden en tevens aangeven welke eerste actie is genomen. De dienst moet vervolgens binnen zes weken terugrapporteren over de precieze aard van de besmetting, de bron en de maatregelen die zijn genomen om het gevaar te neutraliseren. Is er volgens de Europese werkgroep te weinig gedaan, dan wordt de naam van het vakantieverblijf openbaar gemaakt op een centrale Europese website.

De website van het Nederlandse ministerie van VWS maakt momenteel melding van twee verdachte hotels, hotel El Hafsi in Tozeur, Tunesië en hotel Sun Club in Bodrum, Turkije. Volgens de woordvoerder van VWS zal de Nederlandse website waarschijnlijk verdwijnen of alleen een doorverwijzing geven, als de Europese website actief is geworden. Bij de EWGLI zij alle landen van de Europese Unie aangesloten plus een aantal Midden- en Oost-Europese landen, alsmede Turkijë, Israël, Tunesië, Marokko en Malta.

Reageer op dit artikel