nieuws

Levi’s’ productontwikkeling op de schop

Horeca

AMSTERDAM – Levi’s verloor in de periode van een decennium veertig procent marktaandeel op de Nederlandse jeansmarkt. Het merk wil zijn koppositie terug door een radicaal andere manier van productontwikkeling, door het opschonen van de markt en een hogere prijspositionering.

Levi’s’ productontwikkeling op de schop

Dat zegt Werner van Gansbeke, marketingdirecteur voor de Benelux en de Scandinavische landen, in MarketingTribune nummer 7, die vandaag verschijnt. Levi’s moet weer cool worden en mikt meer dan voorheen op het hogere segment: ‘Ons primaire doel is dus niet om net zoveel jeans te verkopen als eind jaren negentig, maar we willen wel weer nummer één worden.’

Overexposure
Van Gansbeke schetst hoe overexposure het merk Levi’s rond de millenniumwisseling de das om deed: ‘Het lulletje van de klas heeft dan ook Levi’s en sommigen zullen denken: nu wil ik wat anders.’ Door te veel distributiepunten aan de onderkant van de markt ontstond volgens Van Gansbeke een sneeuwbaleffect: ‘Op een gegeven moment lig je bij het verkeerde distributiepunt tegen de verkeerde prijs. De consument krijgt dan bevestiging voor het idee dat het merk minder cool wordt.’

Vernieuwen op alle fronten
Behalve aanpassingen aan het winkelbestand en de prijs is de productontwikkeling bij Levi’s volgens Van Gansbeke ‘180 graden gedraaid. We kwamen erachter dat je sneller moet vernieuwen op alle fronten: pasvorm, wassingen, kleur en details zoals knoopjes. Waar je vroeger drie pasvormen had, heb je er nu zes tot zeven.’

Reageer op dit artikel