nieuws

McDonald’s geeft toe aan oudjes

Horeca

McDonald’s in Almere heeft excuses gemaakt aan een groep van zo’n dertig ouderen. De fastfoodketen is daarmee van een hoop gedoe af. Ze wilde tot woede van de groep dat die elders in de zaak ging zitten. De ouderen mogen nu toch op hun vertrouwde stek blijven. Dat maakte franchisenemer Panky Nefkens dinsdag bekend.

McDonald’s geeft toe aan oudjes

Volgens L. Rocourt, die namens de ouderen het woord voert, werd de senioren te verstaan gegeven dat ze verspreid in de fastfoodzaak moesten gaan zitten. Ze zouden niet meer welkom zijn als ze dat niet deden. De senioren, die er al sinds jaar en dag koffiedrinken, werden kwaad.

Volgens Nefkens klopt er ‘absoluut niets’ van hun zienswijze. Volgens hem werd de senioren alleen gevraagd om een ander plekje in het restaurant te zoeken. Ze zaten in de weg met hun invalidenkarren, bemoeiden zich met andere klanten en maakten te veel herrie, zegt hij. Naar eigen zeggen heeft hij excuses gemaakt, omdat Rocourt daar namens de ouderen op aandrong. De ouderen mogen nu weer plaats nemen op hun zogeheten vipplekken, vanwaar zij goed uitzicht hebben op het stadhuis, waar trouwende paartjes in en uit lopen.

Voor het Nationaal Fonds Ouderenhulp is het incident aanleiding om klachten te verzamelen over hangplekken voor deze leeftijdsgroep. Ze kunnen hun ervaringen melden bij de ouderenhulplijn 0900-6080100 of via de website. Volgens het fonds investeert de overheid onvoldoende in ontmoetingsplekken om de groeiende eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

De organisatie vindt het opvallend dat de overheid wel zorgt voor hangplekken voor jongeren, die meer overlast veroorzaken. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp heeft een meldpunt ingesteld waar ouderen terechtkunnen met klachten, opmerkingen en ideeën over ouderenhangplaatsen.

In Oude Pekela, waar de gemeente in april een samenscholingsverbod voor ouderen instelde, is nog steeds geen ouderenhangplek. Horecaondernemers en winkeliers in het winkelcentrum De Helling klaagden over overlast. Zij vonden dat de ouderen de klanten het zicht op hun etalages ontnamen.

Reageer op dit artikel