nieuws

Meer aandacht aan kleinschalig, nieuw en onbekend talent op de Uitmarkt

Horeca

De Uitmarkt in Amsterdam besteedt dit jaar meer aandacht aan kleinschalig, nieuw en onbekend talent. Naast gevestigde namen als Brigitte Kaandorp, Huub van der Lubbe, idol Boris en Jörgen Raymann geven beginnende artiesten op het gebied van theater en muziek acte de présence tijdens de 27e editie van de Uitmarkt in het weekeinde van 27 augustus. Maandag presenteerde de Uitmarkt het programma voor de driedaagse opening van het culturele seizoen.
Zo is er voor het eerst een Culturele Speurtocht, een tocht langs bijzondere plekjes waar het publiek waarschijnlijk nog nooit is geweest. Dat varieert van een huiskamertheater tot een leegstaand restaurant. Hier vinden kleinschalige optredens plaats, van toneel tot acrobatiek en van vertellingen tot marionettentheater. Nieuw is ook het Kamermuziekconcours. Jonge ensembles gaan de strijd met elkaar aan, waarbij het publiek de favorieten mag kiezen.
Voor de eerste keer zal ook ‘Big M’ de Uitmarkt aandoen. In deze opblaasbare tent kunnen bezoekers kennismaken met video- en mediakunst. Na het succes van vorig jaar krijgt de ‘Remix’ een vervolg, dat zich richt op de jongerencultuur. Het programma omvat onder meer reggae, hiphop, poetry-slamms en een catwalk met mode- en dansshows van aanstormende ontwerpers en choreografen.
De Uitmarkt opent vrijdagavond 27 augustus op het Museumplein met een concert van zeshonderd blazers. Zij brengen de compositie ‘Traffique’ van de jonge componist Merlijn Twaalfhoven ten gehore. Brigitte Kaandorp presenteert daarna het openingsprogramma, dat live wordt uitgezonden op Nederland 3. Aan het eind doet Kaandorp een poging met het publiek het ‘Grootste Koor Ooit’ samen te stellen. De vrijdagavond wordt afgesloten met een Latin dans- en muziekfeest.
Zaterdag staat in het teken van het theaterfestival De Verleiding, met meer dan dertig complete toneelvoorstellingen op en rond het Leidseplein. Kaarten kosten 2 euro per voorstelling. Alle andere optredens tijdens de Uitmarkt zijn gratis. Na een kort

Reageer op dit artikel