nieuws

Meer restaurants blijven open met de kerst

Horeca

Deze kerst zijn meer restaurants open dan vorig jaar. Van ’s lands betere restaurants houdt dit jaar iets minder dan een kwart de deuren gesloten met Kerstmis, terwijl dat in 2003 nog 28 procent was. De horecaondernemers zijn optimistisch gestemd en rekenen op een gemiddelde bezetting van 95 procent tijdens de feestdagen.

Meer restaurants blijven open met de kerst

Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek in het jongste nummer van vakblad Misset Horeca. In opdracht van het vakblad heeft AQ Services onderzoek gedaan bij ongeveer tachtig restaurants uit de top en subtop van heel Nederland.

De gemiddelde prijs voor een kerstdiner in deze restaurants bedraagt dit jaar bijna 77,50 euro. Daarmee is de consument 5 euro duurder uit dan vorig jaar. Een zesgangenmenu is veruit het populairst. Daarbij zijn wild, vis en gevogelte favoriet. Ruim 62 procent van de restaurateurs serveert een menu van tussen de 62 en 92 euro.

De twee restaurants in Nederland met drie Michelinsterren, Parkheuvel in Rotterdam en De Librije uit Zwolle, zijn de duurste plekken om te eten. Parkheuvel spant met een zesgangenmenu van 147,50 de kroon. De Librije is met het ‘Tien Keer Mini Menu’ van 130 euro goede tweede. Het Indische restaurant Indonesia in Rotterdam is met 27,50 euro voor een rijsttafel de goedkoopste.

Het Bedrijfschap Horeca en Catering moet de verwachtingen voor kerst nog in kaart brengen. Een zegsman van het bedrijfschap wijst erop dat de omzetten van restaurantondernemers momenteel achterblijven ten opzichte van vorig jaar. Volgens hem zegt dat echter niet direct iets over de kerstresultaten.

Vorig jaar kwamen de reserveringen volgens het bedrijfschap ook pas laat op gang en ontvingen de restaurants met de feestdagen uiteindelijk flink meer gasten dan gedacht. De horecaondernemers boekten toen met Kerstmis 20 procent meer omzet ten opzichte van 2002.

Reageer op dit artikel