nieuws

Minder criminaliteit in bedrijfsleven

Horeca

DEN HAAG – Bedrijven hadden de afgelopen twee jaar minder vaak te kampen met criminaliteit. De schade voor het bedrijfsleven is daardoor met 17 procent gedaald tot 570 miljoen euro. Vooral inbraak en diefstal komen minder vaak voor.

Minder criminaliteit in bedrijfsleven

Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo dat woensdag is gepubliceerd. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

De detailhandel en horeca worden het meest geconfronteerd met criminaliteit. Daarbij valt in de detailhandel op dat een klein aantal winkels zeer vaak wordt getroffen. Twee derde van alle diefstallen in deze sector wordt gepleegd in 3 procent van alle winkels, vooral supermarkten, warenhuizen, drogisterijen en kledingzaken. Het gaat om winkels die vaak in het centrum van een stad zitten.

Diefstal in de detailhandel is ook de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Vorig jaar werden winkeliers 1,2 miljoen keer bestolen. Daarmee werden er in de sector 300.000 diefstallen minder gepleegd dan in 2004. De trek om na een delict aangifte te doen bij de politie, is de afgelopen twee jaar ook afgenomen. Van alle onderzochte bedrijven deed 9 procent vorig jaar aangifte na een delict. In 2004 lag dat percentage op 11.

Reageer op dit artikel