nieuws

Minder eerste kwartaal voor TomTom

Horeca

AMSTERDAM – TomTom moet het met de verkoop van zijn draagbare navigatiesystemen niet hebben van het eerste kwartaal. De onderneming zag haar winst en omzet dalen ten opzichte van de laatste drie maanden vorig jaar.

Minder eerste kwartaal voor TomTom

De omzet in het afgelopen kwartaal bedroeg 296 miljoen euro, meldde TomTom woensdag. In het vierde kwartaal van 2006 kwam de omzet nog uit op 478 miljoen euro. De nettowinst daalde van 80 miljoen naar 44 miljoen euro. De omzet en de winstgevendheid van de onderneming kwamen iets onder de verwachtingen van analisten uit. Hun prognoses liepen echter ver uiteen.

Op jaarbasis was er nog wel een stevige groei omdat de navigatiemarkt nog altijd in de lift zit. In vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar steeg de omzet met 16 procent en de winst met 42 procent.

Het eerste kwartaal is traditioneel een mindere periode voor TomTom en zijn concurrenten. De meeste navigatiesystemen worden verkocht in het tweede kwartaal, voorafgaand aan de zomervakantie, en in de feestmaanden aan het eind van het jaar.

TomTom verkocht in totaal 1,3 miljoen navigatieapparaten tegen een recordaantal van 1,9 miljoen in de laatste drie maanden van vorig jaar. Het bedrijf zag de gemiddelde verkoopprijs (voor de detailhandel) ook dalen, van 230 naar 204 euro. Dit komt onder meer door kortingsacties om consumenten toch te verleiden om een navigatieapparaat te kopen.

TomTom handhaaft zijn omzetverwachting voor dit jaar. De omzet moet uitkomen op 1,6 miljard tot 1,8 miljard euro. Het bedrijf houdt ook vast aan zijn winstdoelstellingen.

Topman Harold Goddijn zei in een toelichting dat TomTom in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal voor het eerst winstgevend was. Het navigatiebedrijf heeft daar vorig jaar veel geld geïnvesteerd in het opbouwen van een goede positie. TomTom is in de VS goed voor een marktaandeel van 25 procent. In Europa, waar 86 procent van de omzet wordt behaald, is dat 52 procent.

Op de beurs in Amsterdam stond het aandeel TomTom woensdagochtend 3,5 procent hoger op 31,05 euro. Analisten waren te spreken over het handhaven van de winstdoelstellingen van TomTom.

Reageer op dit artikel