nieuws

Mogelijk regels tegen snackbars bij scholen

Horeca

Nederlandse gemeenten gaan in de toekomst mogelijk regels maken om de vestiging van snackbars in de buurt van scholen te voorkomen. Daarmee moeten scholieren worden ontmoedigd tussen de middag een vette hap te gaan halen, zodat de oprukkende obesitas onder jongeren een halt kan worden toegeroepen.

Dat is één van de maatregelen die gemeenten kunnen nemen na de ondertekening van een convenant die gemeenten en lokale GGD’s deze week tekenen met het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ). Dit convenant moet de basis leggen voor lokale bestrijding van gezondheidsproblemen die ontstaan door overgewicht, roken en alcoholmisbruik.

In plaats van een snackbar zouden gemeenten bijvoorbeeld een trapveldje naast een school kunnen aanleggen om jongeren te stimuleren te bewegen. Het NIGZ denkt dat vooral met lokaal beleid veel winst te boeken is. ‘Gemeenten en GGD’s zijn in de buurt zelf aanwezig. Zij hebben de contacten en weten waar ze terecht moeten’, aldus adjunct-directeur Erik Ruland van het NIGZ.

Volgens hem zijn de mogelijkheden voor gemeenten groot. Ruland: ‘Neem nu de overgewichtproblematiek. Hoewel een school uiteindelijk zelf bepaalt of een frisdrankenautomaat blijft staan of niet, kunnen gemeente en GGD hierover wel het gesprek met de school aangaan. Of ze kunnen bijvoorbeeld voorstellen om nauwer samen te werken met een sportvereniging zodat er in de tussenuren of na schooltijd meer bewogen kan worden.’

Reageer op dit artikel