nieuws

Mogelijk ringrot bij Nederlandse aardappel

Horeca

Op een boerderij in het Britse Wales is mogelijk een geval van ringrot geconstateerd in uit Nederland afkomstige pootaardappelen. Het ministerie van Landbouw heeft van de Britten te horen gekregen dat een eerste test ,,een verdenking van ringrot” heeft opgeleverd.

Mogelijk ringrot bij Nederlandse aardappel

Onduidelijk is nog of de bacterie ook werkelijk in een Nederlandse pootaardappel zat. Op het pootveld stonden ook aardappels die niet uit Nederland kwamen. Nader onderzoek moet uitwijzen of het definitief om ringrot gaat en of de besmette aardappel afkomstig was van een Nederlandse boer. Het zou dan in dit seizoen de eerste keer zijn dat er ringrot wordt geconstateerd.

Het ministerie van Landbouw neemt intussen al de nodige maatregelen, aldus een woordvoerster donderdag. Zodra de herkomst van de Nederlandse partij bekend is, wordt ook daar onderzoek gedaan naar ringrot om te voorkomen dat eventuele verdachte partijen worden geëxporteerd.

Nederland exporteerde vorig jaar voor ruim 300 miljoen euro aan pootaardappelen. Ringrot levert geen gevaar voor de volksgezondheid, maar kan voor boeren een grote schadepost opleveren. Volgens Europese eisen moeten besmette partijen pootaardappelen worden vernietigd. Boeren mogen op percelen waar besmette aardappelen vandaan komen, drie of vier jaar lang geen aardappelen telen.

Reageer op dit artikel