nieuws

Moslimbier Heineken onder vuur in Indonesië

Horeca

Het alcoholvrije moslimbier van Heineken, Bintang Zero, leidt tot veel ophef in Indonesië. De machtige overkoepelende raad van Islamitische organisaties (MUI) beweert dat de brouwer er toch stiekem alcohol in heeft gedaan.

De moslimgeleerden die in de MUI zitten hebben het bier inmiddels ‘haram’ verklaard. Dat betekent dat moslims het bier niet mogen drinken. Aangezien Indonesië de grootste moslimnatie ter wereld is omdat 90 procent van de 230 Indonesiërs Moslim is, kan het desastreuze gevolgen voor de verkoop van Bintang Zero hebben.

‘Bij nauwkeurige beschouwing is gebleken dat het drankje zeker alcohol bevat,’ zegt secretaris-generaal Din Syamsuddin. Hij noemt de advertentiecampagne, waarin de bierbrouwer Bintang Zero aanprijst als een alcoholvrij biertje, een truc. ‘Het is een advertentietruc om de opinie van het volk te beïnvloeden,’ aldus de secretaris-generaal.

De Heineken-dochter die het bier brouwt, Multi Bintang, baalt enorm van de affaire. ‘Dit komt volledig uit de lucht vallen,’ aldus president-directeur Mike Egeler in De Financiële Telegraaf. ‘We worden geconfronteerd met een verklaring die schadelijk kan zijn voor de verkoop. Er is een kennelijke veronderstelling dat alles wat uit onze brouwerij komt, alcohol bevat.’ Bintang Zero is vorig jaar zomer in Indonesië geïntroduceerd en is een groot succes. Het bier is nu al goed voor 4 tot 5 procent van de Indonesische concernafzet.

Egeler verklaart dat de advertentiecampagne rond het bier voorlopig is stopgezet. ‘We komen nu met een hele feitelijk advertentie.’ Daarbij heeft de brouwer gisteren ook een persbericht naar de Indonesische media gestuurd om nog eens te benadrukken dat overheidsinstellingen bevestigen dat het drankje gegarandeerd alcoholvrij is. Volgens Egeler denken de moslimgeleerden dat bij Bintang Zero de alcohol er pas later uit wordt gehaald. Maar dat is niet waar. ‘Het wordt niet gefermenteerd,’ aldus Egeler.

Reageer op dit artikel