nieuws

Mosselkweek op rekken

Horeca

Als de ‘r’ in de maand is, kunnen we mosselen eten. Zo ging het jarenlang. Maar als het aan TNO ligt, komt daar verandering in. Het bedrijf ontwikkelde een nieuwe methode om mosselen versneld op te kweken.

De Nederlandse mosselproductie (in totaal circa honderd miljoen kilo per jaar) wordt grotendeels op percelen gekweekt; zo’n 300.000 kilo is afkomstig uit hangcultures.TNO ontwikkelde een nieuwe kweekmethode, die op dit moment door Schelpdier PontonKweek bv en TNO in het Marsdiep wordt beproefd: kweek op rekken. De rekken worden geplaatst in een beun (diverse etages die zijn geplaatst in een rek) van een drijvend ponton. Doordat continu zeewater door de beun stroomt, is de voedselvoorziening optimaal. De mosselen steken hierdoor minder energie in het filtreren van voedsel, zodat ze maximaal kunnen groeien(vijftien tot twintig procent per week).

In de traditionele teelt duurt het opkweken van mosselzaad tot een eetbare variant één tot drie jaar; in de nieuwe situatie kost dat nog maar vier tot vijf maanden. Andere voordelen zijn volgens TNO het hoge vleesgewicht, het gemakkelijk oogsten en het ontbreken van zand in de mosselen. Volgens topkoks zijn de mosselen ook nog eens heel lekker.

Reageer op dit artikel