nieuws

NBTC pleit voor nationale evenemententerreinen

Horeca

Nederland heeft twee nationale evenemententerreinen nodig. Uit onderzoek in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) blijkt dat grote evenementen in de openlucht, zoals Dynamo Open Air, Mysteryland, Dance Valley, Lowlands en Taptoe, nu vaak worden geremd in hun groei en soms zelfs geen doorgang kunnen vinden.

NBTC pleit voor nationale evenemententerreinen

‘Nu maken we economisch gezien even een pas op de plaats. Op de langere termijn beperken echter de huidige, vaak tijdelijke voorzieningen een verdere ontwikkeling van onze evenementen’, aldus business-developmentmanager ‘Events’ Gerben Baaij van het NBTC dinsdag. Volgens hem zijn vooral betere voorzieningen nodig voor grote popconcerten, muziek- en dancefestivals, sportevenementen en (inter)nationale bijeenkomsten van organisaties als scouting.

Het NBTC ziet het liefst dat twee nationale evenemententerreinen worden aangewezen, mogelijk aangevuld met regionale locaties. ‘Zeker als we meer internationale potentie willen benutten. Momenteel komt gemiddeld nog maar 3 procent van de festivalgangers uit het buitenland’, stelt Baaij.

Het NBTC wijst in zijn onderzoek vijf kansrijke locaties aan: Spaarnwoude in Velsen, het Six Flags/Jamboree-terrein in Dronten, het TT-circuit in Assen, vliegveld Teuge in Voorst bij Apeldoorn en Landgoed de Gulbergen in Nuenen. Baaij benadrukt dat de locaties aan nogal wat eisen moeten voldoen. Zo moet er permanent een terrein beschikbaar zijn van circa 180 hectare dat idealiter in een landelijke ambiance ligt.

ZKA Consultants & Planners uit Breda heeft doorgerekend dat een nationaal evenemententerrein de garantie moet hebben dat er per jaar ten minste vier meerdaagse festivals met circa 50.000 bezoekers en zes eendaagse manifestaties met gemiddeld 40.000 gasten kunnen plaatsvinden. Deze stroom aan mensen vergt volgens Baaij samenwerking tussen de overheid en de uitbaters van de terreinen op het gebied van inpassing van de infrastructuur en afspraken over geluids- en lichtoverlast, vervoer, veiligheid en afval.

De noodzakelijke investeringen voor een nationaal evenemententerrein bedragen volgens de haalbaarheidsstudie tussen de 53 en 63 miljoen euro. Wanneer de locatie volledig in gebruik is, kan er een omzet worden behaald van 60 miljoen euro per jaar en creëert het terrein 850 volledige arbeidsplaatsen.

Reageer op dit artikel