nieuws

Nederlander teelt saffraan in Uruzgan

Horeca

Een Limburgse bloembollenkweker biedt boeren in Aghanistan een alternatief voor papaver met het, even lucratieve, telen van saffraan. Training, afname van vijf jaar en subsidie gegarandeerd.

Nederlander teelt saffraan in Uruzgan

Lou Cuypers uit Baexem heeft al saffraanvelden in Spanje, maar de productie van het dure goedje is arbeidsintensief en dus een kostbare aangelegenheid. 350 manuren per kilo is in Europa bijna niet te betalen.

Negentig procent van de saffraan komt uit Iran. Er heerst wereldwijde schaarste, dus Cuypers is gebaat bij het vinden van nieuwe productiegebieden.

Het minsterie van Buitenlandse Zaken steunt de Limburger met een subsidie van 7 ton, genoeg voor de eerste vier maanden bollen en training. Cuyper op zijn beurt biedt de boeren naast de training en de krokusbollen een afnamegarantie voor hun complete saffraanoogst voor de eerste vijf jaar.

Cuypers gaat 25 Afghanen trainen in de teelt, die op hun beurt de kennis overdragen aan 125 boeren in Uruzgan. In totaal wordt 25 hectare saffraan ingeplant.

Opium

Voor veel boeren in Afghanistan is papaver de belangrijkste bron van inkomen. De grondstof voor opium is een relatief gemakkelijk gewas met hoog rendement. De opbrengst van saffraan is vergelijkbaar: vijf- tot tienduizend dollar per hectare, zegt Cuypers in de Volkskrant.

Om de Afghaanse opiummaffia niet gelijk tegen zich op ze zetten, houdt Cuypers het bescheiden, en gebruiken de betrokken papaverboeren slechts eenvijfde van hun land voor het ‘gele goud’.

De Limburger ziet geen grote problemen. Hij maakt zich alleen zorgen over de kwaliteit: ‘Als de meeldraden met vieze handen worden geplukt, in derdehands tasjes worden vervoerd of in de zon worden gedroogd, raakt de saffraan zo vervuild dat die niet veel meer waard is.’

Om de oogst te beschermen plaatst Cuypers tien stofvrije droogmachines en koelkasten. Saffraan is een winterproduct, dus de eerste bollen gaan nu ongeveer de grond in.

Cuypers is niet de eerste Nederlander die Afghaanse boeren saffraan biedt als alternatief voor papaver. Vluchtelingenstichting ZOA begon in 2005 al een soortgelijk project, maar met een heel andere doelstelling. Dat project was kleinschalig (in totaal werd slechts 1400 kilo bollen geschonken) en opgezet vanuit ideëel oogpunt in plaats van commercieel.

Reageer op dit artikel