nieuws

Nederlands Congres Centrum verkocht

Horeca

De gemeente Den Haag verkoopt het Nederlands CongresCentrum (NCC) aan projectontwikkelaar TCN PP. Door de overname blijft het North Sea Jazzfestival in Den Haag. Ook tijdens de verbouwing kan het North Sea Jazz-festival gewoon doorgaan. De nieuwe eigenaar overweegt tenten te plaatsen waar optredens kunnen worden gehouden. Het jazzevenement blijft in elk geval tot en met 2005 in Den Haag.

De afgelopen dagen zinspeelden de organisatoren van dat evenement op een vertrek uit de residentie. ‘Wij blijven in Den Haag’, verzekerde festivaldirecteur T. vanden Hoek. ‘Ik heb veel vertrouwen in deze plannen. De eigenaren van TCN PPzijn vaste bezoekers, ze spraken onze taal. Ik stop vandaag nog met deonderhandelingen met andere steden.’

Deze in Nieuwegein gevestigde projectontwikkelaar investeert de komende drie jaar 120 miljoen gulden in het al jaren in financiële nood verkerende gebouwencomplex. Dat hebben gemeente en TCN PP woensdag bekendgemaakt.

De gemeente Den Haag draagt haar belang als grootaandeelhouder in het NCCover aan TCN PP voor het symbolische bedrag van één Euro. De gemeenteraadbespreekt de overname op 8 november. Over ongeveer twee maanden zullen beidepartijen het koopcontract ondertekenen.

Het terrein van het Nederlands Congres Centrum wordt de komende jarengrondig gerenoveerd. De Statenhal, met een capaciteit van 10.000 mensen eenvan de blikvangers van het NCC, wordt gesloopt. Het hoofdgebouw krijgt eenandere inrichting. Mogelijk komt in het vernieuwde complex een zaal vooroperavoorstellingen. Er is al ruimte ingepland voor internationalekantoorruimten, horecagelegenheden en tijdelijke paviljoens voortentoonstellingen, verbonden aan congressen en grote culturele evenementen.

Het vernieuwde NCC krijgt als voorlopige nieuwe naam World Forum The Hague.De gemeente hoopt in de toekomst geen geld meer te hoeven steken in het NCC.De afgelopen decennia moest de overheid steeds weer inspringen voormiljoenentekorten. Wethouder L. Engering (Financiën) wil nog geen garantiegeven dat er geen gemeentelijk geld meer naar het NCC gaat. Op het momentwordt de boekhouding van het NCC namelijk doorgelicht.

Als het resultaat de nieuwe eigenaar niet bevalt, kan een nieuwe situatie ontstaan. ‘Maar wij verwachten niet dat er nog oude lijken in de kast staan’, aldus eenwoordvoerder van TCN PP. Het bedrijf gaat er vanuit dat de eerste drie jaarnog verlies wordt geboekt. Deze verliezen zijn meegerekend in de totaleinvestering van 120 miljoen gulden. TCN PP gaat er vanuit dat eenkwart van de huidige 110 personeelsleden uit dienst treedt. Gedwongen ontslagen zijn waarschijnlijk niet nodig.

Reageer op dit artikel