nieuws

Nederlandse varkens fors duurder

Horeca

De prijs van een Nederlands varken stijgt de komende drie jaar twee keer zo snel als in de meeste concurrerende landen. Dat concludeert het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Dit ligt aan de flinke som geld die de varkenshouderij aan milieu- en welzijnsmaatregelen kwijt is.

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) dat opdracht voor het onderzoek van LEI gaf en de cijfers woensdag naar buiten bracht, spreekt van ‘een gevaarlijke trend.’ Na 2005 zouden de prijs van Nederlandse varkens nog sneller stijgen dan in andere landen.

Van oudsher is een Nederlands varken het goedkoopst. Zijn Spaanse soortgenoot heeft die positie inmiddels overgenomen. Ook de Deense en Franse beesten dreigen over een aantal jaar goedkoper te worden dan Nederlandse varkens.

Reageer op dit artikel