nieuws

Nieuwe Hygiënecode een feit

Horeca

De horeca heeft een nieuwe Hygiënecode. De nieuwe code moet zorgen voor een vermindering van de lastendruk bij ondernemers, dat terwijl de voedselveiligheid gewaarborgd blijft.

Nieuwe Hygiënecode een feit

Dat meldt Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Vice-voorzitter Gijsbert Bianchi van Sector Restaurants van KHN is blij met de nieuwe regeling.

‘Met het schrappen van diverse nutteloze administratieve handelingen, zoals het invullen van verplichte registratieformulieren, is dat doel met deze nieuwe code bereikt. De ondernemer mag nu zelf bepalen hoe hij aantoont voedselveilig te werken’, aldus Bianchi.

De nieuwe code bevat maatwerk en is opgebouwd uit modules, wat volgens KHN een groot winstpunt is voor bedrijven die slechts beperkte handelingen verrichten op het gebied van voedselbereiding.

Bianchi: ‘Er zijn bedrijven die niet werken met rauwe producten of allen voorverpakte producten gebruiken. Denk aan een café met bitterballen op de kaart. Ondernemers hebben nu niet meer te maken met de hele Hygiënecode, maar slechts met de onderdelen die van toepassing zijn op hun bedrijf’.

Een andere aanpassing in de code is dat de bewaartermijn voor de meeste registratiegegevens is teruggebracht van één jaar naar drie maanden. De code is meer dan de helft korter geworden. Daarnaast is de code digitaal beschikbaar. De officiële ingangsdatum van de nieuwe Hygiënecode is 1 december 2007. Met de VWA heeft KHN een overgangstermijn afgesproken van drie maanden. Horecaondernemers moeten uiterlijk 1 maart de nieuwe Hygiënecode hanteren.

Download hier alle informatie

Reageer op dit artikel