nieuws

Nijmegen verwacht ruim miljoen feestvierders tijdens vierdaagsefeesten

Horeca

Nijmegen verwacht in de derde week van juli ruim een miljoen feestvierders in de stad. Die komen naar de Vierdaagsefeesten, het grootste meerdaagse muziekevenement van Nederland dat al 35 jaar de Vierdaagse omlijst met optredens van meer dan tweehonderd artiesten. De Vierdaagsefeesten beginnen op de zaterdag voor de Vierdaagse en eindigen op de vrijdag, de laatste wandeldag van de Vierdaagse. Op die dag is Nijmegen voor doorgaand verkeer vrijwel onbereikbaar. De politie plaatst dagelijks op internet verkeersinformatie.
Aan de Vierdaagse doen dit jaar 45.000 wandelaars van zestig nationaliteiten mee, aldus de KNBLO, organisator van het wandelevenement.
De Vierdaagsefeesten spelen zich af op vier hoofdpodia, verspreid over het Nijmeegse centrum. Daarnaast zijn er talloze kleinere podia en tenten. Een van de hoogtepunten van het programma is het grootste vuurwerk van Nederland op dinsdagavond boven de Waal. Onlangs is over de Waal een nieuwe fietsbrug geopend. De organisatie en de politie beseffen dat het vuurwerk vanaf die brug zeer goed te zien zou zijn. Uit veiligheidsoverwegingen is besloten de brug tijdens het vuurwerk af te sluiten.
Op de Waalkade staat ook een hoofdpodium waar bekende artiesten optreden. Zo komen onder andere Brainbox, Marianne Weber, Hind en Di-rect. Onder de verkeersbrug bouwt megadisco The Matrixx een tentendorp waar dj’s een doorlopend programma voor danceliefhebbers verzorgen. Vorig jaar wilde The Matrixx DJ Tiësto laten optreden, maar dat zou voor zo’n massale toeloop zorgen dat gemeente en politie het evenement verboden.
Een relatief rustige plek in de stad is de St. Stevenskerk. Daar zijn de hele week exposities van bloemarrangementen en kunst. Zeven artiesten, onder wie Frank Boeijen, Mathilde Santing en The Nits, verzorgen concerten in de kerk. Op zondagavond hangen dweilorkesten uit de middeleeuwse gevels rondom de kerk voor het Gevelconcert. Een uur lang spelen zij allerhande smartlappen, waar tienduizenden liefhebbers op af kome

Reageer op dit artikel