NMa: banken frustreren pinnen niet

NMa: banken frustreren pinnen niet

AMSTERDAM - Currence, de eigenaar van betaalproducten, heeft de Mededingingswet niet overtreden. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) woensdagavond. De NMA startte vorig jaar een onderzoek nadat president-commissaris Annemarie Jorritsma was opgestapt omdat volgens haar de banken het betalingsverkeer frustreren.

De NMa heeft wel bepaald dat commissarissen, die verbonden zijn aan aandeelhoudende banken, moeten terugtreden. Uit het jaarverslag van 2006 bleek dat er onenigheid was met de acht aandeelhoudende banken over de onafhankelijke koers van Currence. Ook de directeur Anja van der Veer van Currence diende om dezelfde reden haar ontslag in.

Currence is eigenaar van de pinpas, chipknip, incasso en acceptgiro en bepaalt aan de hand van strenge regels wie mee mag doen met het elektronische betalingsverkeer. Fabrikanten van betaalterminals en telecombedrijven kunnen zich door Currence laten certificeren. Dat is een voorwaarde om apparatuur te mogen leveren voor pin- en chipknipbetalingen. Banken moeten een licentie aanvragen voor zij hun klanten een pinpas, chipknip, acceptgiro of incasso mogen aanbieden.