nieuws

nVWA houdt zich niet aan regels

Horeca

De nVWA helpt een complete branche om zeep dankzij haar willekeur’. Petra de Boevere(bekend als @slijterijmeisje) is niet te spreken over de nVWA die zich volgens haar opstelt als zowel regelgevende als controlerende instantie.

nVWA houdt zich niet aan regels

Ze zegt dit in haar column voor het Slijtersvakblad van september. Ze vindt dat de nVWA de slijterijbranche om zeep helpt omdat ze willekeurig regels naleeft en een oogje dichtknijpt wanneer de organisatie het beter uit komt. VVV-kantoren mogen namelijk alcohol verkopen, terwijl dit niet toegestaan is bij wet.

‘Waar je als slijter of horecaondernemer aan allerlei regels moet voldoen en vaak zwaar moet investeren om aan die regels te voldoen die bij je vergunning horen om alcohol te mogen verkopen, mag iemand die zo slim is geen vergunning aan te vragen, alles. In dit land maken we regels, maar gedogen we die steeds meer in plaats van ze te handhaven.’

Regelgeving

Flessen alcohol mogen volgens artikel 18 van de drank en horecawet alleen verkocht worden in slijterijen of in winkels met uitgebreid kruideniersassortiment. ‘De nVWA vindt het blijkbaar moeilijk om die wet te handhaven.’

Volgens de Boevere is er in strijd met deze wet een richtlijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over streekproducten. Een streekproduct met alcohol mag bijvoorbeeld wel verkocht worden in VVV-winkels. Die moeten zich vervolgens ook aan de bijkomende regels houden (het plakken van stickers en het aanhouden van de leeftijdsgrens), maar worden daar niet op gecontroleerd.

‘Voor horecaondernemers is het wel heel zuur dat zij hard werken om zich aan de regels te houden. Hen hangt de dreiging boven het hoofd om hun vergunning kwijt te raken als ze zich niet aan die wet houden. Andere bedrijven zoals de VVV-kantoren kunnen ondertussen gewoon hun gang gaan. Voor de slijterijen is het helemaal beroerd: het kost hen ook nog eens omzet, omdat mensen niet meer naar hen toe hoeven komen voor streekalcohol.’

Streekproducten

Volgens het ‘slijterijmeisje’ is ‘legale wetsovertreding’ gekomen toen Limburg het streekproduct op de kaart ging zetten. Die kregen volgens haar een bericht van de nVWA dat ze niet gecontroleerd zouden worden. De VVV Limburg zouden vervolgens geconstateerd hebben dat ze alcohol mogen verkopen; een trend die zich nu naar heel Nederland uit lijkt te breiden.

‘Prioriteit bij minderjarigen’

De nVWA zegt dat de VVV’s geen prioriteit zijn voor de organisatie. Woordvoerster Astrid Bergman: ‘Onze prioriteit gaat uit naar de verkoop van alcohol aan minderjarigen. We geven geen prioriteit aan de verkoop van streekproducten. Als we erop gewezen worden, treden we ook op als we het toevallig tijdens reguliere controles tegenkomen.’

Dat de VVV’s eveneens alcohol aan minderjarigen kunnen verkopen, erkent de organisatie, maar wijst daarbij op de hoeveelheid die verkocht wordt. ‘De schaal waarop VVV’s streekproducten verkopen is op een andere schaal dan in horecagelegenheden of slijterijen. Daarnaast mag een klein aantal VVV-kantoren officieel alcohol verkopen omdat ze ook een gevarieerd assortiment aan levensmiddelen hebben.’

Minister

De nVWA verwijst ook naar een brief van minister Hoogervorst, die in 2006 aan de VWA vroeg ‘geen boetes op te leggen voor niet-naleving van het uit artikel 18 voortvloeiende verbod op verkoop van zwakalcoholhoudende streekproducten voor gebruik elders dan ter plaatse op jaarmarkten, braderieën en dergelijke.’

Volgens de nVWA is het één keer voorgekomen dat een souvenierswinkel heeft gevraagd om naar aanleiding van deze brief ook niet in de winkel te controleren tijdens de braderiedagen. ‘De nVWA heeft dit geval beoordeeld en op grond van het gelijkheidsbeginsel besloten om daar tijdens braderiedagen niet te komen. Dit is geen algemeen beleid. Mochten we meer van dergelijke verzoeken krijgen, zullen we per geval beoordelen of het verzoek redelijk is of niet.’

Reageer op dit artikel