nieuws

Omzet Foodservice stabiel, volume daalt

Horeca

De omzet in de gehele foodservice in Nederland komt in 2011 uit op een nulgroei. Het volume daalt weliswaar, maar door een prijsstijging van ongeveer 2,5 procent bereikt de omzet in de totale buitenshuisconsumptie de nullijn. Dat is de gezamenlijke verwachting van FoodService Instituut Nederland (FSIN) en Foodstep, na analyse van alle cijfers en ontwikkelingen.

Omzet Foodservice stabiel, volume daalt

De goede septembermaand van dit jaar, met zacht weer, geeft de buitenshuisconsumptie nog net een zetje naar boven, laten FSIN en Foodstep weten. Tot en met november komt daardoor de omzet in 2011 op 0,7 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gaat hierbij om de omzetwaarde inclusief btw.

FSIN en Foodstep: ‘Kijken we naar alleen de horeca, dan zit die ook op een omzetplus van +0,8 procent tot en met november van dit jaar. En het totaalresultaat van catering bij bedrijven, onderwijs en zorginstellingen komt op plus 0,9 procent uit’.

De drankensector blijft in de min, maar toont wel licht herstel van -3% (in 2010) naar nu 1,5 procent (in 2011). Dit komt door een relatief goede nazomer. Restaurants (nu ook op +1 procent t/m november) en fastservice (op 0 procent t/m november) profiteren daar veel minder van. Hotels blijven op een goede plus zitten van bijna 6 procent.

Binnen catering zien FSIN en Foodstep dat de ontwikkelingen bij bedrijfsrestaurants teruglopen. Voor de zomer was er nog sprake van 4 procent groei. Na de zomer is dit gedaald naar 1,5 procent gemiddeld. ‘Zodat we eind dit jaar naar verwachting blijven steken op 2,5 procent’. De daling binnen instellingen blijft onveranderd op afgerond -3 procent.

Reageer op dit artikel