nieuws

Omzet horeca daalt met 0,75 procent

Horeca

In de horeca wordt volgens verwachting dit jaar 0,75 procent minder omgezet dan in 2008. Vooral hotels moeten flink terug in omzet. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tijdens de opening van de Horecava 2009.

Omzet horeca daalt met 0,75 procent

De omzet voor de totale horeca kwam in 2008 uit op 13,2 miljard euro. Voor 2009 is de prognose dat dit 0,75 procent lager uitvalt.

Hotels ‘doen’ 1,75 procent omzet minder dan in 2008. Bedrijven in de drankensector behalen volgens verwachting 0,75 procent minder omzet. Restaurants gaan een halve procent achteruit en cafetaria’s moeten het doen met 0,25 procent omzet minder dan vorig jaar.

Het bedrijfsresultaat, inclusief ondernemersloon, komt daarmee uit op – 5,5 procent ten opzichte van 2008. In 2008 was dat min 4 procent ten opzichte van 2007.

In een toelichting laat KHN-directeur Lodewijk van der Grinten weten dat de horeca gevoelig is voor schommelingen van het consumentenvertrouwen. Wanneer de consument wat zuiniger wordt is dit snel en goed merkbaar in de horeca, stelt KHN in een persschrijven.

Ondanks slechte prognose stelt Van der Grinten dat ondernemers niet te veel moeten somberen. ‘Aan het eind van de maand hebben consumenten net zoveel in de portemonnee als een jaar geleden’, aldus Van der Grinten.

Reageer op dit artikel