nieuws

Omzetgroei cafetaria blijft achter

Horeca

De omzetgroei van cafetaria-achtige bedrijven bleef verleden jaar bijna 2 procent achter bij de rest van de horecabranche. De omzet steeg met 3,7 procent ten opzichte van 1999. Dit is een afname van de stijging met ruim 4 procent in vergelijking met het jaar daarvoor.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg komt voor de fastfoodbranche op een omzetstijging uit van 3,7 procent. Als er gekeken wordt naar de reële omzetstijging, dus exclusief de omzetvergroting uit prijsstijgingen, bedraagt deze 1,1 procent. In vergelijking met 1999 is dit een achteruitgang met 2,8 procent. Toen bedroeg de reële omzetstijging nog bijna 3,9 procent bij een bruto toename van 7,8 procent.
Als er gekeken wordt naar de laatste twee kwartalen van 2000 is er een trend zichtbaar. Bedroeg in het derde kwartaal de reële groei nog 0,5 procent, in het vierde kwartaal kwam deze uit op 0,1 procent. In het eerste halfjaar van 2000 werd nog een reële groei van 2,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor gerealiseerd.
Uit de barometer van het bedrijfschap Horeca en Catering blijkt dat door de daling van het aantal bedrijven, de omzet nog met gemiddeld 5,5 procent per individueel bedrijf steeg. Het aantal bedrijven in de fastfoodsector daalde van 5603 tot 5447. Deze daling betrof vooral cafetariabedrijven.
De cafetariasector kende een lagere omzetgroei dan de rest van de horeca. Hotels kwamen tot een groei van 9 procent, restaurants tot 5,1 procent en cafés nog altijd tot 4,7 procent. De totale Nederlandse horeca zette vorig jaar een bedrag van 25,4 miljard gulden om, een stijging met 5,6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Reageer op dit artikel