nieuws

Ondernemer worden?

Horeca

Veel loondienstwerkers dromen ervan om ooit een eigen bedrijf te bezitten. Lekker alles zelf bepalen, en als het goed gaat: zelf het hardst profiteren. Maar zo simpel ligt het natuurlijk allemaal niet. Het zelfstandig ondernemerschap heeft een keerzijde, en een flinke ook. En dat beseffen de ondernemers zelf als geen ander.

Een onderzoek van het NIPO, uitgevoerd in opdracht van Ernst & Young, heeft uitgewezen dat slechts één op de vier directeuren-groot aandeelhouders (dga’s in vakjargon, ofwel in gewoon Nederlands: ondernemers) anderen aanraadt om ondernemer te worden.

Het NIPO voelde 187 zelfstandig ondernemers aan de tand over diverse aspecten van het zelfstandig ondernemerschap. Het continu verwerken van klachten, het omgaan met personeelsproblemen, de steeds weer wijzigende wet- en regelgeving en problemen met debiteuren die niet kunnen betalen zijn voor veel ondernemers reden om het zelfstandig ondernemerschap ten stelligste af te raden. Zelf gaan ze echter wel onverdroten door met ondernemen, al kost dat vaak 60 tot 70 uur per week.

Op de stelling ‘Ik zou iedereen aanraden ondernemer te worden’ reageerde maar liefst 50 procent van de ondervraagden zonder dralen met ‘oneens’. 15 procent was het zelfs ‘zeer oneens’ en nog geen kwart was het ‘eens’ of ‘zeer eens’.

Reageer op dit artikel