nieuws

Onderzoek naar discriminerende discotheken Tilburg

Horeca

Het OM in Breda stelt een onderzoek in naar twee Tilburgse discotheken, zo maakte het donderdag bekend. Bij een praktijktest van de politie en het Anti Discriminatie Bureau in de nacht van zaterdag 30 november op zondag 1 december bleek dat horecagelegenheden in deze stad stelselmatig allochtone bezoekers weigeren.

Burgemeester Stekelenburg van Tilburg noemt de handelwijze van de twee discotheken schokkend. ,,Als ik mijn hart had laten spreken dan had ik deze ondernemingen dit weekeinde gesloten. Dat doe ik niet, omdat ik dan vermoedelijk teruggefloten word door de bestuursrechter”, zei hij. De burgemeester wil kijken of hij de Algemene Plaatselijke Verordening kan aanpassen om discriminerende horeca-ondernemingen zelf aan te pakken.

De praktijkproef werd uitgevoerd, omdat bij de gemeente steeds meer signalen binnenkwamen dat sommige horecabedrijven aan de deur discrimineren. Ook klaagden jongeren aanhoudend over discriminatie door portiers van disco’s en kroegen. Het afgelopen weekeinde gingen daarom drie allochtone en drie blanke koppels op pad. De allochtone koppels werden systematisch geweigerd bij de twee discotheken. De autochtone stellen mochten iets later gewoon naar binnen. ‘De donkere bezoekers werden geweigerd, omdat de zaak vol was of omdat je een pasje moet hebben om binnen te komen. De blanke koppels stelden, als ze binnen waren, vast dat het helemaal niet druk was. Ook werd hen niet om een pasje gevraagd’, aldus Stekelenburg.

In totaal werden zeven horecagelegenheden gecontroleerd. In de twee discotheken werden de allochtone jongeren systematisch geweigerd. In de andere vijf zaken werden sommige allochtone koppels wel binnengelaten. Bij deze bedrijven kijkt het Anti Discriminatie Bureau of een klacht wordt ingediend bij de Comissie Gelijke Behandeling.

De stad kent al lange tijd een meldpunt waar mensen terecht kunnen met klachten over discriminatie in de horeca. In 1997 tekenden horeca-ondernemers en de gemeente een zogenoemd horecaconvenant. Hierin worden gedragsregels voor klanten en horeca-ondernemers vastgelegd. De twee discotheken zijn eerder aangesproken op het selectieve toelatingsgedrag en beloofden volgens Stekelenburg toen hun leven te beteren. In het voorjaar van 2003 gaat de gemeente Tilburg opnieuw een praktijktest uitvoeren. Het is de bedoeling dat er dan breder gecontroleerd wordt.

Reageer op dit artikel