nieuws

Ook MPA-sporen naar Zweden en Denemarken

Horeca

Het schandaal rond MPA-vervuild veevoeder breidt zich verder uit in Europa. Een of twee Zweedse en Deense voederbedrijven, waaronder een producent van hondenvoer, heeft uit Nederland afkomstig melasse, dat mogelijk besmet is met het verboden groeihormoon, gebruikt.

Volgens de woordvoerster van EU-commissaris Byrne (Volksgezondheid) worden testen gedaan. Volgens haar zijn alleen Griekenland, Oostenrijk, Finland en Ierland ‘verschoond’ gebleven van de MPA-vervuiling in veevoer of levende dieren.

Extra maatregelen acht de commissie momenteel niet nodig. Zaak is dat bestaande producten niet op de markt komen of betrokken boerenbedrijven geblokkeerd of onder toezicht komen te staan. Er zijn nog geen sporen gevonden in producten in de verkoop.

Minister Brinkhorst (Landbouw) zal maandagmiddag 15 juli zijn EU-collega’s bijpraten over de laatste stand van zaken in de MPA-zaak. De besmetting dook eind juni in Nederland op en blijkt terug te traceren tot het bedrijf Bioland uit het Belgische Arendonk dat verdacht glucosestroop leverde. Die glucosestroop is op zijn beurt in melassestroop uit Nederland verwerkt dat eind vorige week ook al bij vier Belgische mengvoederbedrijven en een boerderij opdook.

Reageer op dit artikel