nieuws

Ook voor houseparty op IJsselmeer vergunning nodig

Horeca

Alle gemeenten aan het IJsselmeer zouden een vergunning moeten afgeven voor een houseparty op het water. Zo kan een eind gemaakt worden aan onveilige situaties bij dit soort feesten. Dit stelde maandag W. van Rappard, burgemeester van de gemeente Noordoostpolder en voorzitter van de werkgroep ‘Beleidsregels evenementen partyschepen op het IJsselmeer’.

Tot nu toe is het niet verplicht een vergunning aan te vragen bij een gemeente voor evenementen op boten op het IJsselmeer en bijvoorbeeld ook de grote rivieren. De werkgroep die zich bezig heeft gehouden met het opstellen van het conceptbeleid, schat dat het IJsselmeer zeker enkele keren per jaar het decor voor een houseparty is. Ondanks het gebrek aan regels voor zulke evenementen zijn gemeenten wel verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.

In het conceptbeleid staat dat voor evenementen zoals een houseparty op het IJsselmeer en bepaalde randmeren een vergunning nodig is. Concreet betekent dat onder andere dat politie en brandweer het evenementenschip goed kunnen bereiken en een brandveiligheidsvergunning moet worden afgegeven. Ook moet EHBO-personeel mee op het schip en moet een gastenlijst worden samengesteld zodat bekend is wie op het schip aanwezig is. Deze regels bestaan wel voor bijvoorbeeld houseparty’s op vaste wal.

Als alle 33 betrokken gemeenten met de voorstellen akkoord gaan is het niet meer mogelijk op het IJsselmeer zonder vergunning een houseparty te organiseren. Het Openbaar Ministerie en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) hebben aangegeven dat hoe meer gemeenten het voorgestelde beleid overnemen, des te beter zij kunnen handhaven en eventueel vervolgen.

Werkgroepvoorzitter Van Rappard vindt dit beleid eigenlijk een zaak van de landelijke overheid. ‘Dit is een witte vlek in de wetgeving. Het beleid dat wij voorstellen, verdient niet de schoonheidsprijs. Het is een soort U-bochtconstructie waarmee wij er een vinger achter proberen te krijgen.’ Maar als wij als gemeenten beleid hebben, kunnen we ook met een goed verhaal bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aankloppen, aldus Van Rappard.

Naar verwachting hebben alle 33 gemeenten eind april gereageerd op het conceptbeleid. Het zijn de burgemeesters die beslissen over het volgen van het voorstelde beleid.

Reageer op dit artikel