nieuws

Oorlog raakt Europese hotels hard

Horeca

Bij hotels in Europa zijn de gevolgen van de oorlog in Irak behoorlijk merkbaar. In Europese hoofdsteden als Parijs, Rome en Berlijn melden hotels minder reserveringen en voorzien ze een vertraging aan reserveringen. Juist nu het toeristen seizoen moet gaan bloeien.

‘Voor toerisme heb je vrede nodig, anders heb ze geen toeristen’, aldus Alain Feurte, hoofd van het in Parijs gevestigde International Hotel and Restaurant Association. ‘Als de oorlog lang duurt, dat wordt het een catastrofe voor ons’.

De daling in bezoekers zorgt voor behoorlijk wat schade nu de ‘big spenders’ uit de Verenigde Staten en Japan thuisblijven. In de luxe hotels in Parijs, waar de meeste gasten afkomstig zijn uit de Verenigde Staten en Japan, is de bezettingsgraad van de kamers gedaald tot 25 procent in de laatste week. Normaal is zestig procent van de hotelkamers bezet, aldus Feutre.

Reserveringen in de Italiaanse steden Rome, Florence en Venetië, – waar veelal menig kunstliefhebbers en veel zakenreizigers komen – daalde met vijftig procent in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt Federalberghi, de grootste hotelvereniging van Italië. ‘Toen de oorlog vorige week uitbrak kwamen er veel annuleringen binnen uit de Verenigde Staten’, aldus Bernabo Bocca, voorzitter van Federalberghi.

‘Amerikanen hebben veel behoefte aan veiligheid’, meldt Natascha Kompatzki, woordvoerster van de toeristenzaak in Berlijn. ‘In de afgelopen paar dagen, hebben we de eerste annuleringen gezien.’

Reageer op dit artikel