nieuws

Op naar Athene

Horeca

Een eer en een uitdaging: koken voor vips, atleten en supporters in het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen. Bert Janssen en Fred Vermij hebben er zin in. Zij gaan met een brigade van zestien koks naar Athene waar op 13 augustus de Spelen beginnen.

Op naar Athene

Het bedrijf van Vermij en Janssen, LiveCooking Events, is door Heineken ingehuurd om de culinaire invulling te verzorgen van de Nederlandse ‘enclave’ in Griekenland. De twee freelance-koks zijn trots. ,,We hebben een paar grote cateraars achter ons gelaten’’, vertelt Vermij. Net als Janssen heeft hij ruim 20 jaar kookervaring. Sinds twee jaar treden beiden op bij verschillende (kook)evenementen.

,,We staan op veel grote evenementen maar dit is spannend. Heel Nederland kijkt mee’’, vindt Vermij. Een bestaand Grieks restaurant wordt momenteel omgebouwd tot 13 outlets waaronder take-aways, een businesslounge en een à la carte-restaurant. Dat laatste is nieuw in het Holland Heineken House. Een extra service voor de gasten.Vanzelfsprekend staan er veel Nederlandse producten op het menu. Van bitterbal tot haring. Maar ook zal hier en daar een Grieks accentje zijn te bespeuren. Bijvoorbeeld Hollandse hangop van Griekse yogurt.

Al drie maanden zijn Janssen en Vermij bezig met de voorbereidingen. 75 procent van de producten komt uit Nederland. Rombouts uit Waalwijk regelt de toevoer. Drie keer komt er een vrachtauto naar Athene. In totaal staan er bijna 10.000 artikelen op de bestellijst. Beide chefs zijn volop aan het calculeren en regelen. ,,Vanochtend om vijf uur zat ik nog achter de computer’’, vertelt Janssen.

Vorige week vond de briefing plaats van koks die meegaan naar Athene. Allemaal freelancers uit de bestand van Janssen en Vermij: ,,Ze zijn allemaal dolenthousiast. Wat hen betreft mogen de Spelen beginnen.’’

Reageer op dit artikel