nieuws

Opleiding McDonald’s mogelijk erkend

Horeca

De opleiding tot ‘crewtrainer’ bij McDonald’s krijgt waarschijnlijk erkenning van het SVH. Zo zegde SVH-directeur Ben Rijgersberg toe tijdens de opening van het nieuwe opleidingscentrum bij de hamburgerketen. Daar werd ook bekend dat het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) in Roermond sinds kort medewerkers van de hamburgerketen opleidt tot fastfoodspecialist.

‘Ik heb een droom. Ik hoop dat onze opleidingen een stukje erkenning krijgen in de branche’, liet Hans Blaauw, directeur Human Resources van McDonald’s Nederland weten. Een deel van de droom van Blaauw is waarschijnlijk al een stapje dichterbij. Rijgersberg liet zich namelijk ontvallen dat hij mogelijkheden ziet dat het SVH de opleiding van McDonald’s tot ‘crewtrainer’ gaat erkennen.

Erkenning
Een ‘crewtrainer’ brengt collegawerknemers op de werkvloer de werkprocedures van McDonald’s bij. ‘Deze SVH-diploma’s zouden dan ook bij bedrijven buiten McDonald’s waarde hebben’, zo merkt Rijgersberg op. Inmiddels zijn gesprekken gaande tussen medewerkers van SVH en McDonald’s om die erkenning van ‘crewtrainers’ te realiseren.Rijgersberg sprak verder op 16 november zijn waardering uit voor het scholingssysteem bij de hamburgerketen: opleiden op de werkplek. ‘Het is goed om te kijken wat mensen al kunnen en daar de opleiding op af te stemmen’, vond de SVH-directeur.

Uitjes snijden
Tijdens de persconferentie kwam ook ter sprake dat McDonald’s een samenwerking is aangegaan met ROC Gilde in Roermond. In totaal 69 medewerkers van de hamburgergigant krijgen daar een opleiding tot fastfoodspecialist op niveau twee. Het gaat om een proef van ongeveer twee jaar, zo laat Ton Friesen namens Gilde weten. ‘Wij hebben de opleiding in samenspraak met McDonald’s ontwikkeld’, zegt Friesen. De scholing is afgestemd op de training die McDonald’s al in de restaurants had. Bepaalde horecavaardigheden die niet in de dagelijkse praktijk aan de orde komen, leren de McDonald’s leerlingen bij de ROC. Bijvoorbeeld het snijden van uitjes. Die handeling vindt niet plaats bij de restaurants van de keten met de gele M. Ze werken daar met voorgesneden uitjes. De leerlingen moeten dergelijke handelingen wel leren om het diploma fastfoodspecialist te behalen. Het is de bedoeling dat die training die wij ontwikkeld hebben, straks landelijk beschikbaar komt bij andere ROC’s, vertelt de Gilde-medewerker. Begin 2001 gaat de school daarover praten met McDonald’s. Naast scholing op de werkvloer beschikt de hamburgergigant in Nederland over een eigen opleidingscentrum in het hoofdkantoor in Amsterdam. Deze bestaat onder meer uit een restaurant. Managers krijgen daar hun opleiding.

Reageer op dit artikel