nieuws

Oranjefeest cafés mogelijk verstoord

Horeca

Horecaondernemers die een graantje willen meepikken van de oranjekoorts rond het WK Voetbal komende zomer, moeten rekening houden met een factuur van VIDEMA. De auteursrechtenorganisatie start een grootscheepse campagne om ‘vertoning van tv-beelden in cafés legaal te maken’.

Oranjefeest cafés mogelijk verstoord

De kosten voor een middelgroot café bedragen circa 200 euro per jaar, zo meldt de stichting. VIDEMA zegt ruim 10.000 cafés persoonlijk te benaderen en doet dit als reactie op het weigeren van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) een gemeenschappelijke regeling te treffen. VIDEMA verwacht een positieve respons van de cafés.

‘Recent heeft het door KHN opgericht Bureau Eerlijke Mededinging aangekondigd met het oog op het WK op te zullen treden tegen sportkantines en buurtcentra die ongeoorloofd goedkopere drank schenken. VIDEMA tekent daarbij aan dat veel sportkantines en buurtcentra beschikken over een regeling voor het vertonen van beelden’, aldus Robert Jan Blokland van de auteursclub in een persbericht.

Melkkoe
In een reactie laat KHN weten de houding van VIDEMA te hekelen. ‘De horeca wordt steeds maar weer als melkkoe gebruikt van dergelijke stichtingen, die de lasten voor horecaondernemers opdrijven. De koek is op. Het is toch absurd dat je niet gewoon in de kroeg mag genieten van deze beelden. VIDEMA wil alleen maar profiteren van de oranjegekte’, aldus directeur Jeu Claes van KHN.

KHN blijft haar leden adviseren geen auteursrechten aan VIDEMA af te dragen voor televisiebeelden, dus ook grootschalige sportevenementen zoals de Olympische Spelen en het WK Voetbal, die gewoon via de publieke of commerciële zenders voor iedereen te zien zijn. Dus ook via een televisie in de horeca, aldus KHN.

Incasso
‘VIDEMA is door de overheid niet eens aangewezen als uitvoerende rechtenorganisatie’, vervolgt Claes zijn verhaal. ‘Ze moeten maar aantonen dat sportwedstrijden die via de publieke en commerciële zenders voor iedereen te zien zijn, auteursrechtelijk zijn beschermd en vallen onder de Auteurswet en dat zij voor incasso optreden namens de publieke en commerciële zenders.’

De Stichting VIDEMA werkt sinds 1988 in opdracht van Amerikaanse film- en tv-studio’s, publieke en commerciële omroepen, muziekvideao-uitgeverijen, en duizenden binnen- en buitenlandse tv-producenten. Naast het zakelijk tv-gebruik regelt VIDEMA ook de auteursrechtelijke toestemming voor het vertonen van videofilms.

Reageer op dit artikel