nieuws

Pizza in Italië voortaan beschermd gerecht

Horeca

Italië heeft de Napolitaanse pizza tot een beschermd gerecht uitgeroepen. Restaurants die zich aan de voorschriften voor omvang, soort oven en ingrediënten houden, kunnen een speciaal kwaliteitskeurmerk aanvragen.

Pizza in Italië voortaan beschermd gerecht

Het ministerie van landbouw is initiator van het keurmerk. De regels zijn afgelopen dinsdag in het staatsblad gepubliceerd en maken deel uit van het plan om de Italiaanse cuisine in de Europese Unie te beschermen.

Het ministerie geeft niet aan hoe de naleving van de regels gecontroleerd wordt. De Napolitaanse pizza moet rond zijn en mag niet meer dan 35 centimeter in doorsnee meten. Voorts mag de pizza in het midden niet dikker zijn dan 0,3 centimeter en moet de korst twee centimeter meten.

De richtlijn stelt: ‘De structuur moet zacht, elastisch en makkelijk vouwbaar zijn.’ Ook het soort bloem, gist, tomaten en olie staan nauwkeurig beschreven. Het deeg moet met de hand gekneed worden en gebakken in een houtoven die gestookt is op een temperatuur van 485 graden Celsius.

Er zijn slechts drie originele pizza-types, meldt de Gazet van Antwerpen: de Marinara, met knoflook en oregano; de Margherita, met basilicum en mozzarella; en Extra-Margherita, met verse tomaten, basilicum en buffelmozzarella.

Reageer op dit artikel