nieuws

Politie inzetten tegen alcohol-misbruik jongeren in horeca

Horeca

De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft te weinig inspecteurs om horecagelegenheden te controleren of jongeren niet te jong zijn om alcohol te kopen. Daarom moet de politie worden ingezet. Dat zegt burgemeester Rob van der Heijden van Zandvoort.

Politie inzetten tegen alcohol-misbruik jongeren in horeca

Op dit moment controleren de 75 inspecteurs van de VWA in horecagelegenheden. Volgens Van der Heijden is dat veel te weinig. ‘In Zandvoort hebben we alleen al 250 horecagelegenheden. Dat redt de VWA nooit’, aldus Van der Heijden in Trouw. Na de zomer zal Van der Heijden minister Hoogervorst vragen om meer VWA-inspecteurs.

En daarom moet de politie snel bevoegd worden om te gaan controleren. Van der Heijden: ‘De politie bewaakt haar kerntaken en zegt: wij kunnen niets. Agenten worden ingezet voor openbare orde en veiligheid, meer niet. Vervolgens legt de politie de bal bij ons, de gemeente. Daar ben ik het niet mee eens. De politie moet méér doen’.

De burgemeester van Zandvoort wil dat burgemeesters in ons land meer mogelijkheden krijgen om zelf de politie in te zetten. ‘Ook alcoholverkoop aan jongeren in de horeca hoort bij openbare orde en veiligheid. Als de horeca zelf niet goed controleert, dan moet je ervoor zorgen dat iemand anders dat wél doet’, aldus Van der Heijden. Voor licht alcoholische dranken geldt een minimumleeftijd van zestien jaar en voor het bestellen van sterke drank moeten de klanten achttien jaar oud zijn.

De politie mag op dit moment pas een café of discotheek bezoeken als er een redelijk vermoeden is dat er iets aan de hand is. De burgmeester wil dat agenten in de toekomst altijd naar binnen mogen, mét of zonder vermoeden. ‘Het is lastig dat de politie niet naar binnen kan. Ze mogen pas wat doen als de jongeren zich na sluitingstijd op straat misdragen.’

Ook horecazaken moeten volgens Van der Heijden beter omgaan met alcoholmisbruik van jongeren. ‘Veel horecagelegenheden hebben geen minimumleeftijdsgrens. Iedereen kan dus naar binnen en er wordt kennelijk niet goed gecontroleerd. Dat moet veranderen.’

Reageer op dit artikel