nieuws

Politie zoekt grote schoendrager in cafémoordzaak

Horeca

De politie van Friesland heeft het dossier naar de moord op cafébaas Fokko Werkman van dorpscafé De Turfsteker in Haule na anderhalf jaar heropend. Dit om de zaak nu eindelijk rond te krijgen en een dader aan te houden. De politie maakt bekend op zoek te zijn naar de drager van forse basketballschoenen.

Kastelein Fokko Werkman werd op zondag 12 oktober 2003 om vijf uur ’s ochtend met een afgezaagde parasolstok met vier slagen op het hoofd doodgeslagen in zijn café. Werkman was voor de tv in slaap gevallen, na het eten van een magnetron maaltijd. Hij was het slachtoffer van een gewelddadige roofoverval, waarbij geld en sieraden werden gesloten. In oktober 2004 werd het onderzoek uiteindelijk gesloten wegens gebrek aan aanwijzingen.

Nu heeft de politie het dossier openbaar gemaakt, in de hoop de dader alsnog te vinden. De politie richt de pijlen op een drager van grote basketballschoenen van het merk Nike, type Trooper met de schoenmaat 47,5. Volgens justitie is de drager van deze schoenen waarschijnlijk de dader van de moord op de kastelein.

Het opvallende schoenspoor is aangetroffen bij de kroeg en bij een vlakbij gelegen boerderij, waar werd ingebroken. De schoenmaat komt overeen met die van een 37-jarige man uit Haule. Deze werd door justitie 28 dagen vastgehouden en bestempeld als hoofdverdachte in de zaak. Wegens gebrek aan bewijs werd de failliete dakdekker uiteindelijk weer vrijgelaten. De verdachte was met weekeindverlof uit de gevangenis. Daar zat hij een straf uit wegens heling.

De 37-jarige verdachte zegt niets met de zaak te maken te hebben. ‘Ja, ik heb schoenmaat 47. Maar ik draag altijd klompen’, aldus de verdachte in De Telegraaf. Justitie meldt dat het alibi van de man niet waterdicht is. ‘We hebben hem nooit als verdachte kunnen uitsluiten, omdat hij tussen 05.00 en 07.00 uur geen sluitend alibi heeft. Ook kunnen we niet uitsluiten dat hij meer van de zaak weet’, aldus justitie.

De verdachte zelf wijst naar de ex-vrouw van de vermoorde kroegbaas als mogelijke dader. ‘Vreemd dat zij nog altijd woont waar haar ex-man is vermoord. Ik zou er geen oog dichtdoen’, aldus de verdachte.

Reageer op dit artikel