nieuws

Populariteit carnaval blijft afnemen

Horeca

De populariteit van het carnaval blijft dalen in Limburg. Dat blijkt uit een onderzoek van de Hoge Hotelschool Maastricht, dat is uitgevoerd in opdracht van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Populariteit carnaval blijft afnemen

Voor het onderzoek werden het afgelopen najaar onder meer bijna zeshonderd straatinterviews afgenomen. Limburg telt 1,35 miljoen inwoners. In 1990 vierden een kleine 400.000 mensen carnaval. Anderhalf decennium later, in 2005, zijn dat er nog ruim 340.000.

Ten opzichte van 1990 is het aantal Limburgers dat meedoet aan het jaarlijkse volksfeest met 14,1 procent gedaald. De scherpste terugloop was zichtbaar tussen 1995 en 2000, toen bijna 28.000 carnavalsvierders afhaakten. In de vijf jaar daarvoor waren dat er bijna 21.000. De afgelopen vier jaar vlakte de daling ef, maar echt herstel is nog niet in zicht.

Dit jaar heeft het carnaval plaats op 26, 27 en 28 februari. Limburg en Noord-Brabant zijn traditioneel de carnavalsprovincies bij uitstek, maar elders in het land zijn ook plaatsen waar het volksfeest wordt gevierd.

KHN denkt dat de negatieve trend voor het carnaval in Limburg kan worden gekeerd door te breken met de jarenlange traditie dat de voorjaarsvakantie samenvalt met het feest. Als dat gebeurt, hoeven mensen geen keuze meer te maken tussen op vakantie gaan en carnaval vieren. Op het moment verkiezen 21.000 Limburgers een toeristische trip, bij voorbeeld wintersport, boven het carnaval.

Als de feesten niet meer samenvallen met de voorjaarsvakantie, verwachten de onderzoekers dat veel mensen geen keuze meer maken, maar zowel op vakantie gaan als carnaval vieren. De horeca en andere bedrijven in Limburg kunnen in die situatie jaarlijks rekenen op 3,4 miljoen euro extra omzet.

J. Stijnen, voorzitter van de KHN-afdeling Zuid-Limburg, wil het onderwerp dit jaar bespreken met overheden en overheidsinstellingen. ‘We willen het onderwijs niet verstoren, maar het moet mogelijk zijn om de vakanties iets anders te plannen. Daarmee kan het carnaval, toch een belangrijke traditie in Limburg, een impuls krijgen. We hopen op een sneeuwbaleffect.’

Reageer op dit artikel