nieuws

Protest tegen minimumprijs zalm

Horeca

Noorwegen heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève officieel protest aangetekend tegen het instellen van een minimumprijs voor Noorse zalm in de Europese Unie. Een Noors gelijk kan voor horecaondernemers betekenen dat ze minder kwijt zijn voor Noorse zalm.

Protest tegen minimumprijs zalm

Volgens Noorwegen belemmert de EU hiermee de vrije concurrentie op de wereldmarkt. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, reageerde dinsdag bij monde van de woordvoerder van handelscommissaris Mandelson uitermate verbaasd op deze stap, aangezien Noorwegen nu al zalm verkoopt die ver onder de wereldmarktprijs ligt.

De EU heeft een minimumprijs opgelegd van 2,80 euro per kilo voor Noorse zalm, hetgeen volgens de woordvoerder ook al onder de feitelijke kostprijs ligt. Noorwegen maakt zich volgens de Commissie dan ook schuldig aan prijsdumping, hetgeen in strijd is met de WTO-afspraken.

Alles weten over vis? Bekijk dan nu ons uitgebreide visdossier op Zibb.nl/horeca.

Reageer op dit artikel